IZVRŠITELJI I U SLUČAJEVIMA NEISPLAĆENIH ALIMENTACIJA

Brojke Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je slučaj Biljane M. retkost, da se mnoge priče ne završe opomenom Centra za socijalni rad. Tako je prošle godine podneta 2.151 prijava sudu protiv očeva i majki zbog neplaćanja alimentacije, a optužnica je podignuta u 1.327 slučajeva. Iste godine osuđeno je 1.506 roditelja, među kojima je i 226 žena. Nije poznato koliko dece u Srbiji ostaje bez alimentacije, budući da pojedini roditelji sporadičnim uplatama stvaraju prividnu sliku kako izmiruju svoje obaveze.

 

Neplaćanje izdržavanja ne samo da je krivično delo, već je i jedno od najbrojnijih prestupa u grupi dela protiv braka i porodice. Ispred je samo nasilje u porodici. Zbog izbegavanja alimentacije moguće je dobiti i zatvorsku kaznu na koju su prošle godine osuđena 172 roditelja i još 42 su se našla u kućnom pritvoru. Ipak, najčešće se izriču uslovne kazne i njih je dobilo 1.227 očeva i majki.
Osim roditelja koji ne ispunjavaju svoju obavezu, u borbi za ostvarenje ovog prava mogu se tužiti i detetovi najbliži srodnici, a to su najčešće babe i dede. To se dešava u slučajevima kada je dugovanje nemoguće naplatiti, jer je roditelj koji duguje alimentaciju duže vreme bez posla i ne poseduje nikakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu.
Od 1. januara sledeće godine počinju da se primenjuju izmene i dupune Zakona o izvršenju i obezbeđenju, pa će naplata neuplaćenih alimentacija ponovo biti u nadležnosti javnih izvršitelja. Podsećanja radi, kada je 2016. počeo da se primenjuje pomenuti zakon izvršitelji su se bavili i alimentacijama, ali zbog nepreciznosti zakonske odredbe o nadležnosti za naplatu ove vrste potraživanja Vrhovni kasacioni sud je zauzeo stav da je to ipak nadležnost suda. Međutim, to je sad opet promenjeno. 
Koliko će iznositi alimentacija propisuje Porodični zakon. Međutim, u praksi sudije moraju da uzimaju u obzir i mogućnosti roditelja – da li je u potpunosti radno sposoban, zdrav, da li živi u sopstvenom domu…Ako otac ili majka imaju redovna primanja alimentacija se određuje u iznosu koji ne sme biti manji od 15 odsto primanja ni veći od 50 odsto. Ukoliko radi na crno ili je bez posla ne znači da će biti oslobođen obaveze izdržavanja deteta.
Izvor: politika.rs