“CENTAR 3” 2021. GODINE DOBIJA TRG I SEDAM ULICA

Izgradnja hangara na aerodromu Rosulje ušla je u drugu fazu, za koju je opredeljeno 32 miliona dinara, do 2023. godine biće završene piste i celokupan projekat za šta će Vlada izdvojiti oko 6 miliona evra. Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović obišla je pomenute radove, a zatim i postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda koje je jedno od najsavremenijih u Evropi. U kompletan projekat uloženo je oko 24 miliona evra, u okviru kog je izgrađeno 67,7 km kanalizacione i kolektorske mreže i samo postojenje čija je vrednost oko 14 miliona evra. Projekat koji će se u cilju očuvanja životne sredine realizovati je izgradnja regionalne deponije po najsavremenijim standardima, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opstinama Brus i Blace, istakao je u svom obraćanju Branislav Vesić, načelnik Rasinskog upravnog okruga.

 

Ono što kruševačko postrojenje izdvaja od ostalih, ne samo u Srbiji već i šire, su tri nezavisne linije, odnosno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, otpadnog mulja i liniju za preradu i proizvodnju biogasa. Postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda izgrađeno je po najvišim ekološkim standardima, a projekat je u saradnji sa Vladom Srbije finansiran kreditnom linijom KFW nemačke razvojne banke.

 

Grad Kruševac je u predhodnom periodu uradio mnogo toga kako bi se stvorili uslovi da, u cilju zaštite reka i životne sredine uopšte, izgradi postrojenje po najsavremenijim standardima. Izgradnjom kanalizacione i kolektorke mreže na celoj teritoriji grada zagadjenje Zapadne Morave smanjiće se na minimum, jer će se u tu reku ulivati potpuno čista voda.

 

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je ovom prilikom istakla ekološki značaj postrojenja za preradu otpadnih voda, ali i osvrnula se na ostale infrastrukturne strateški značajne projekte, izgradnju Moravskog koridora i aerodroma Rosulje.

 

Stambeno-poslovni prostor Aerodrom, do sledeće godine u ovo vreme, dobiće Trg i sedam novih ulica, u okviru projekta “Centar 3”, najavio je Bratislav Gašić.