01. OKTOBAR – MEĐUNARODNI DAN STARIH

Na Međunarodni dan starih nadležni poručuju da je starijim osobama potrebna podrška i razumevanje kako bi očuvali dostojanstvo i ostvarili svoja prava.

 

U Srbiji više od 450.000 porodica ima stariju osobu kao člana porodice, a više od polovine tog broja su starija samačka domaćinstva. Stari se često suočavaju sa problemima kao što su usamljenost i zaboravljenost baš od članova porodice. Zabrinjava podatak da je čak 19,8 odsto najstarijih građana doživelo neki vid zlostavljanja.

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković naglašava da se najstariji građani najređe obraćaju institucijama. “To je generacija koja je naučila da teret života i sve izazove podnosi skromno, a kada se odluče da se žale, to je uglavnom nejednak tretman”, kaže Brankica Janković. Navodi da je neravnopravnost starih istaknuta u zdravstvenoj zaštiti i da stari, zbog svojih godina, često ne dobiju kućno lečenje. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti ističe da se pali “crveni alarm” kada je reč o nasilju nad starima, zbog toga što ga oni ne prijavljuju kao najdrastičniji oblik kršenja ljudskih prava. “Tome treba da posvetimo posebnu pažnju i da profesionalce naučimo da prepoznaju to nasilje iako se oni neće tako lako odlučiti da ga prijave, kao i da ih obučimo, a svi mi da prijavljujemo kada primetimo jasne znake”, rekla je Brankica Janković.

 

Izvor: rts.rs