ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA, NAREDNA U PETAK

Današnja sednica Kriznog štaba, na kojoj je razmatrana aktuelna epidemiološka situacija u zemlji je završena. Procenjeno je da se epidemiološka situacija pogoršava i da treba maksimalno pojačati kontrolu, koja je u poslednjih nekoliko nedelja a i bila pojačana, ali to bi trebalo nastaviti. Krizni štab za borbu protiv korona virusa na današnjem zasedanju nije predložio nikakve nove mera, već je odlučeno da se ovo vladino telo ponovo sastane u petak, kada će biti odlučeno kakve će mere važiti za vikend.

Krizni štab u petak će razmotriti dve opcije: zatvaranje kafića i barova u ski centrima za vikend i skraćivanje radnog vremena tržnih centara do 16 časova subotom i nedeljom.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je na sastanku Kriznog štaba konstatovano da su mesta na kojima se prenosi infekcija ski centri. Na sledećem sastanku u petak razmatraće se modeli reagovanja tokom vikenda i doneti odluka šta će se po tom pitanju preduzimati na ovim mestima, naveo je. Biće reči i o ostalim žarištima, a nije odlučeno da bude skraćenja rada kafića tokom nedelje. U petak će se i o tome raspravljati, navodi. „Moguće je da se očekuje povećanje broja zaraženih u narednih 10-ak dana“. Dodao je da „moramo da pojačamo vakcinaciju“.

Govoreći o pojačanom nadzoru u školama, Kon je rekao da situacija nije alarmanta, ali da moramo da budemo na oprzu, jer iskustva iz drugih zemalja pokazuju da je došlo do pojačanog zaražavanja. Kon je podsetio da svaka škola ima mogućnost da, ako se u jednoj grupi pojave dva slučaja zaraze, cela grupa prelazi na onlajn nastavu, odnosno to je u nadležnosti svake škole i lokalnog zavoda na terenu.