ZA MESEC DANA PREKO 15.000 PREKRŠAJA U ZONAMA ŠKOLA

Policijski službenici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova su, u okviru akcije „Škola“ na teritoriji Republike Srbije, za četiri nedelјe otkrili čak 15.103 saobraćajna prekršaja u zonama škola, navedeno je u zvaničnom saopštenju MUP-a.

Zbog prekoračenja brzine, od početka školske godine, u zoni škola sankcionisano je 5.913 vozača, a zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja su isklјučena 192 vozača, od kojih je 36 zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama, jer su upravlјali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu. U službenim prostorijama zadržano je i šest vozača koji su upravlјali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Pored navedenih prekršaja, 1.948 vozača sankcionisano je zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje, 1.082 vozača zbog nepropisnog parkiranja, 45 vozača zbog prolaska na crveno svetlo semafora i 20 vozača zbog nepropuštanja pešaka na pešačkom prelazu. Uz veliki broj aktivnosti u kontroli saobraćaja, policijski službenici saobraćajne policije održali su i 177 predavanja na temu bezbednog učešća dece u saobraćaju. U toku septembra meseca, u zonama škola dogodile su se četiri saobraćajne nezgode u kojima je petoro dece zadobilo lake telesne povrede.

Bezbednost dece u saobraćaju prioritet je Ministarstva unutrašnjih poslova i policijski službenici saobraćajne policije i u narednom periodu uložiti maksimalne napore kako bi ispunili viziju – nula poginule dece u saobraćaju.