VODOSTAJ JUŽNE MORAVE PREŠAO GRANICU REDOVNE ODBRANE OD POPLAVA

Izveštaj Odeljnja za poslove odbrane i vanredne situacije Grada Kruševca: „29. i 30. januara 2021. godine na teritoriji grada Kruševca palo je ukupno 18,8 l/m2 kiše. Visina snežnog pokrivača na Kopaoniku je 120cm, a na Jastrepcu 30cm.

Tokom noći dežurne službe i komunalna milicija su obilazile teritoriju Grada Kruševca. Kiša je intenzivno i jako padala od popodneva do kasno u noć. Po izveštaju Komunalne milicije, izlivanje Kobiljke, Modričke, Trmčarske
i Ribarske reke desilo se oko 1.30 do 2h po ponoći. Takođe su prijavljena izlivanja u naseljenim mestima Bukovica i Velika Lomnica, bez ugrožavanja domaćinstava. Pripadnici Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije su obilazili teren sa pripadnicima Komunalne milicije i povezivali rad komunalnih sluzbi.

Na jezeru Ćelije su radnici JKP Vodovod i ribočuvar službe Rasina su zbog naglog skoka Rasine na ulazu u jezero i ulaza komunalnog otpada razvukli u toku dana čelicnu sajlu sa džakovima i stiroporom, kako otpad
ne bih ušao u vodozahvat.

Pripadnici Komualne milicije su sačinili su službenu belešku o velikoj količini komualnog otpada koji stiže u jezero Ćelije iz opština Brus i Blace.

U naseljenom mestu Đunis, došlo je do izlvanja Ribarske reke, bez ugrožavanja domaćinstava (poplavljeno poljoprivredno zemljište). U naseljenom mestu Veliki Šiljegovac voda je ušla u 7 domaćinstava u zaseoku Anđelkovići, od toga jedan stambeni objekat. U naseljenom mestu Bukovica: Skretanjem potoka iz toka i vođenjem po ivici međe, kao i njegovim betoniranjem u dužini od 30 m celog, bez dozvole i provlačenjem kablova infrastrukture kroz propust, došlo je do zamuljivanja istog i prelaza vode. Nebriga oko stanja propusta i nelegalni radovi su uzrok. Otklanjanje problema je ili otvaranje otvora na ogradi kod domaćina koji je uradio kanal ili uklanjanje istog. Jedno i drugo se planira kroz hitne radove.

Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije, MUP-a Kruševac po pozivu intervenisali su u naseljenom mestu Velika Lomnica (kod kisele vode), voda je plavila donji deo dvorišta i nije
bilo ugroženih objekata.

Kvar na mesnom vodovodu u Velikom Šiljegovcu, usled velike vode i radova JP Srbija šume, od Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i Službe mesne zajednice obavešten je JKP „Vodovod“.

Služba MZ je obaveštena odmah i dobila je obavezu oko skela, dobili smo povratni odgovor da su preuzeli sve mere i da su skele obezbeđene na Zapadnoj Moravi.

Vodostaj na Južnoj Moravi, merna stanica Mojsinje u 22h je +352 cm i trenutno je presao granicu redovne odbrane od poplava (280cm redovna odbrana od poplava) sa tendecijom daljeg rasta.

Na Zapadnoj Moravi merna stanica Jasika u 22h, vodostaj je +116cm, sa tendecijom daljeg rasta, nije prešla granicu redovne odbrane od poplava.

Na Rasini merna stanica Ravni u 22h, vodostaj 191cm sa tendecijom daljeg rasta.

Jezero Ćelije  Kota 277 66 ispust 20,4″