„VITEŠKI MEGDAN U LAZAREVOM GRADU“ OVOG VIKENDA

Tradicionalna manifestacija u okviru Vidovdanskih svečanosti, Viteški megdan u Lazarevom gradu, ove godine održava se od 17. do 19. juna.

Viteški megdan u Lazarevom gradu je tradicionalna trodnevna manifestacija u organizaciji Turističke organizacije Grada Kruševca, koja se svake godine uoči Vidovdana održava među zidinama Arheološkog parka Lazarev grad. Cilj manifestacije je da održi sećanje na srednjevekovnu epohu i život na dvoru kneza Lazara, u vreme kada je Kruševac bio prestonica Srbije. Osim viteškog megdana, za posetioce se, u trodnevnom programu, svake godine organizuje i izložba suvenira i starih zanata, viteški dečiji karneval i srednjevekovno venčanje u crkvi Lazarici. Na Viteškom megdanu koplja simbolično ukrštaju brojna viteška udruženja iz zemlje i inostranstva na posebno organizovanim streličarskim turnirima i viteškim prikaznim borbama. Za najmlađe posetioce, orgnizatori pripremaju viteške dečije radionice i nadmetanja, dok suvenire i proizvode iz radionica starih zanata predstavljaju Udruženja i slobodni umetnici. Na svečanom otvaranju festivala, prvog dana, vitezovi najčešće izvode počasni defile pred publikom, dok je muzički deo festivala raznovrstan, bogat i prilagođen srednjovekovnom ambijentu Lazarevog grada. Centralni događaj manifestacije je „Srednjevekovno venčanje u crkvi Lazarici”, koje se odvija poslednjeg poslednjeg dana festivala. U pratnji vitezova i dama, uz srednjevekovne crkvene običaje, trpezu i muziku, parovi ostvaruju svoje venčanje iz bajke.

Očekuje nas zanimljiv vikend u Kruševcu, na Viteškom megdanu u Lazarevom gradu, a dočekaće vas vitezovi i gospe u odeždama iz srednjeg veka.