U KRUŠEVAČKOJ BOLNICI ODRŽANO JE PREDAVANJE POVODOM SKRININGA ANEURIZME TRBUŠNE AORTE

Aneurizma trbušne aorte je proširenje glavnog krvnog suda u stomaku koji se zove trbušna aorta. Nastaje zbog degenerativnih procesa u toku starenja koji su najčešće uzrokovani primarno aterosklerozom, bolesti koja izaziva ubrzano starenje krvnih sudova. Tada dolazi do postepenog širenja krvnog suda i to u specifičnom delu baš u trbušnoj aorti. U Srbiji je realizovan pilot projekat ranog otkrivanja trbušne aneurizme. Pregledi su obavljeni u nekoliko gradova širom Srbije među kojima i Kruševac.

Prema istraživanjima, u rizičnu grupu spadaju oni čija je životna dob iznad 65 godina, muškarci i pušači. To su tri glavna faktora. Kada se aneurizma otkrije na vreme, razmatra se da li je potrebna intervencija i kojom metodom .U sedam bolnica u kojima su organizovani skrining programi pregledano je oko 5000 gradjana. Doc. dr. Igor Končar je na skupu u kruševačkoj bolnici podelio sa kolegama rezultate skrininga.

Kampanja ima za cilj da podigne svest ljudi o postojanju aneurizme i opasnostima koje ona nosi, kao i da se vidi kako na jednostavan način može da se otkrijemo njeno postojanje.