TRIBINA “ŽIVETI ZDRAVO – PREVENCIJA RAKA” /video

Kruševački Dom zdravlja i sekcija žena saveza samostalnog sindikata za Kruševac i opštine, u Domu sindikata su organizovali tribinu o prevenciji karcinoma dojke i karcinoma grlića materice. Sa ovakvim vidom edukacija žena iz ciljne populacije Dom zdravlja otpočeo je pre nekoliko godina, a kako su u međuvremenu primećeni pozitivni pomaci kada je u pitanju odziv žena na skrinig, plan je da se predavanja intenziviraju, pa će ovakva praksa  biti nastavljena i u letnjem periodu. Tribina pod nazivom „Živeti zdravo-prevencija karcinoma dojke i grlića materice“ organizovana je za članice sekicije žena veća sindikata.

 

Veoma je važno da se što veći broj sugrađanki odazove pozivu i da dođe na tribine, jer je i cilj da se poveća svest žena o značaju preventivnih pregleda. Ono što uvek naglašavaju doktorke je da preventivni pregledi ne mogu da spreče pojavu bolesti, ali svakako mogu omogućiti njeno rano otkrivanje što, uz velike šanse za izlečenje, omogućava i primenu poštednih hirurških intervencija, brži oporavak i bolji kvalitet života.

 

Uz poziv svim sugrađankama da se odazovu na skrining lekari specijalisti  naglašavaju i to da bi i žene koje nisu u ciljnoj grupi kada je skrining u pitanju, trebalo redovno da obavljaju samopregled dojki, te da bi obavezno trebalo da se jave lekaru ukoliko primete bilo kakve promene. Pored doktorke Josimović Zmejkoski koja je govorila o skriningu raka dojke, predavanje o karcinomu grlića materice, te značaju preventive kada je ova bolest u pitanju, održala je doktorka Biljana Tutulić iz Službe za zaštitu žena i trudnica.