TOPLOTNI UDAR PRETI BALKANU

 

 

 

Na čitavoj teritoriji Zapadnog Balkana u skoroj budućnosti porašće temperatura za 1,2 stepena Celzijusa, koja će nastaviti dalje da raste.

 

Do kraja veka bi porast temperature na području Zapadnog Balkana mogao biti alarmantan, budući da može premašiti 5,0 stepeni Celzijusa, u zavisnosti od rezultata globalnih nastojanja da se smanji emisija staklenih gasova, navodi se u studiji Veća za regionalnu saradnju (RCC).

Analize klimatskih promena u regionu potvrđuju da su zdravlje ljudi, sigurnost i kvalitet života, u velikoj meri osetljivi na prirodne nepogode i gubitke usled vremenskih prilika, a utvrđeni su i sektori u kojima će se osetiti njihov najveći uticaj.

Najteže posledice će, kako se navodi u studiji, osetiti poljoprivreda, zatim šumarstvo, vodni resursi, koje će biti sve manje za piće, i zdravlje ljudi, odnosno učestaliji toplotni udari i razvoj novih vektorskih zaraznih bolesti.

Podaci o klimatskim promenama u regionu Zapadnog Balkana ukazuju i na „napredovanje suptropske klime dalje na sever, pri čemu će priobalna i južna područja biti veoma vruća i suva tokom letnjeg perioda, čije će se trajanje, prema očekivanjima, produžiti za jedan do dva meseca u periodu od skore budućnosti do kraja veka“, rezultati su studije.

Čak 73 odsto ljudi u regionu smatra da su klimatske promene problem, prema istraživanju javnog mnjenja i privrednika „Balkanski barometar za 2017. godinu“ koje sprovodi Veće za regionalnu saradnju.

Izvor: B92.net