„SVI KORISNICI SU DOBROG OPŠTEG STANJA“

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je juče, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 147 korisnika i 72 zaposlena. Kruševački Gerontološki centar nije na spisku domova za stare u kojima je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Po preporukama resornog ministarstva Gerontološki centar Kruševac je u karantinskom režimu rada, nema izlaska korisnika, nema poseta a osoblje se smenjuje u sedmodnevnim dvadesetčetvoročasovnim dežurstvima. Zvanično, od 29.aprila u kruševačkom Gerontološkom centru nema inficiranih koronavirusom, ali sve preporuke preventive radi zadržane su u ovoj ustanovi socijalne zaštite. Jedna od mera je i zabrana poseta korisnicima, ali su se u Gerontološkom centru, zahvaljujući donaciji nemačke nevladine organizacije Help, pobrinuli da korisnicima omoguće kontakt sa porodicama posredstvom video poziva.

145 zaposlenih, od toga 50 gerontodomaćica Gerontološkog centra brinu o 175 korisnika ove ustanove socijalne zaštite. Prijem novih korisnika vrši se uz konsultaciju sa Centrom za socijalni rad. Novi korisnici moraju da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata i po prijemu u Gerontološki centar idu u četrnaestodnevnu izolaciju.