SVI KORISNICI CENTRA SU DOBROG OPŠTEG STANJA

Gerontološki centar Kruševac od 15. aprila je u samoizolaciji i svi korisnici i zaposleni su preventivno testirani na Covid19. Ispostavilo se da je koronavirus nakon ovog testiranja potvrđen i među korisnicima i kod jednog zaposlenog Gerontološkog centra u Kruševcu. Pozitivni na Covid19 koji su u Gerontološkom centru nemaju nikakve simptome virusa, osećaju se dobro i njihovo stanje se prati 24 sata. 

 

U petak, 17. aprila su sanitetskim vozilima Opšte bolnice (5) i Doma zdravlja (4) 18 korisnika Gerontološkog centra, koji su pozitvni na virus Covid19, prevezeni u Institut za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica” u Beogradu, a kako saznaje TV Jefimija, hospitalizovani korisnici Gerontološkog centra Kruševac su u dobrom opštem stanju.

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević u subotu je obišao Dom za stara lica Kuline, Gerontološki centar u Aleksincu, Gerontološki centar u Nišu, privatni Dom za stare Eskulap, Dom za smeštaj odraslih lica Trbunje i Gerontološki centar Kruševac, kako bi se uverio u to kako se primenjuje instrukcija u vezi sa postupanjem radi zaštite od koronavirusa.

 

Gerontološki centar je sa dezinfekcijom prostorija i dvorišta počeo i pre naredbe Vlade Srbije, a od 13. marta 2020. su zabranjene sve posete i izlazak korisnima Centra. Gerontološki centar je i delegirao jednog zaposlenog u svakoj smeni koji je radio na poslovima dezinfikovanja svih ravnih površina – kvake, stolovi, komode i drugo u sobama, trpezariji i kolektivnom dnevnom boravku.

 

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 444 korisnika i 98 zaposlenih, podaci su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije, zaključno sa današnjim danom. Podaci se objavljuju samo zbirno, bez određenog broja obolelih za svaki od navedenih domova za stare. Prisustvo koronavirusa potvrđeno je u:

 

– Gerontološkom centru u Nišu,
– Gerontološkom centru u Kruševcu,
– Gerontološkom centru u Knjaževcu,
– Gerontološkom centru u Aleksincu,
– Gerontološkom centru Beograd – Usluga Pomoć u kući,
– Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenju Novi Beograd,
– Domu za smeštaj starih lica u Smederevu,
– Domskom odeljenju za smeštaj odraslih i starih u Novom Pazaru,
– Domu za decu i omladinu “Duško Radović“ u Nišu,
– Prihvatilištu za decu u Beogradu,
– Prihvatilištu za odrasle i starije osobe u Beogradu,
– Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu,
– Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu,
– Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace–Trbunje,
– Domu za smeštaj odraslih lica Kulina,
– Domu za smeštaj odraslih i starijih “Stara pruga“ na Umci,
– Domu za smeštaj odraslih i starijih “Doživeti stotu“ u Beogradu, Zemun,
– Domu za smeštaj odraslih i starijih “Elite Home Star“, u Progaru,
– Domu za smeštaj odraslih i starijih “Eskulap centar“ u Nišu,
– Domu za smeštaj odraslih i starijih “Nana“ u Beogradu,
– Domu za smeštaj odraslih i starijih “Nada“ u Beogradu i
– Domu za smeštaj odraslih i starijih “Sunčev breg“ u Beogradu.

 

Za četiri organizacije socijalne zaštite očekuju se zvanični rezultati testa. Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji. Ukupan broj ustanova socijalne zaštite, čiji je osnivač Republika i AP Vojvodina, iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika. Od tog broja, 57 su ustanove za odrasle i starije (devet domskih odeljenja pri centrima za socijalni rad, 23 gerontološka centra, osam domova za smeštaj odraslih i starih, tri ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom i 14 ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama). Takođe, tu pripada i 17 domova za decu i mlade (10 domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, tri zavoda za vaspitanje dece i omladine i četiri ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju). Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Srbije iznosi 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika, precizira se u saopštenju.