SVAKI SEDMI ADOLESCENT JE PROBAO DROGU /video

Prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci realizuje se u skoro svim zemljama sveta u većem ili manjem obimu. U Srbiji veliki broj institucija, organizacija i udruženja sprovodi aktivnosti koje imaju za cilj promociju zdravih stilova života i prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. U okviru nacionalnih programa promocije zdravlja koje sprovodi Institut za javno zdravljeSrbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom od 23 regionalna instituta/zavoda za javno zdravlje ove aktivnosti sprovode se kroz timski rad zaposlenih u zdravstvu, prosveti i drugim sektorima društva, uz učešće predstavnika lokalne zajednice. Prvo takvo predavanje namenjeno i roditeljima adolescenata je realizovano u osnovnoj školi “Nada Popović”. Predavači, predstavnici kruševačkog Doma zdravlja, odnosno školskog dispanzera i Savetovališta za mlade bili su dr Sreten Cuckić, specijalista pedijatrije i psiholog Vojislav Đinđić. Postoje različite klasifikacije rizičnog ponašanja.

 

Neretko se može čuti da roditelj nije na vreme prepoznao, nije shvatio ili da je roditelj poslednji saznao da mu je dete uživalac droge.

 

Vršnjačko nasilje je tema o kojoj se poslednjih godina sve više i više govori. U odeljenju se uvek pronađe barem jedan dečak ili devojčica koji trpe nasilje. Vršnjačko nasilje u školama i van njih je problem sa kojim se udruženo moraju boriti svi. Pored fizičkog nasilja, što svakako jeste prva asocijacija kada se govori o nasilju, sve rasprostranjenije je psihičko ili emocionalno nasilje a o njegovim posledicama neretko možemo da slušamo ili čitamo. Bilo koja vrsta nasilja da je u pitanju, važno je reagovati, ali ne samostalnim razračunavanjem sa detetom nasilnikom već prijavom nadležnim institucijama.

 

 

U trećoj nedelji aprila, nastavljaju se aktivnosti povodom 08.aprila – Svetskog Dana zdravlja predavanjem za roditelje učenika starijih razreda O.Š.“Branko Radičević“, takođe na temu Psihoaktivnih supstanci, a predavač će biti dr Biljana Bakić, specijalista pedijatrije.