ŠVAJCARSKA PODRŠKA RASINSKOM OKRUGU /video

Švajcarska kancelarija za saradnju je u utorak, 16. oktobra 2018. godine, u Mozaik sali Gradske kuće Kruševac održala konferenciju za medije gde su lokalnim medijima predstavljeni projekti koje Vlada Švajcarske podržava u Rasinskom okrugu. Cilj skupa bilo je informisanje javnosti o dosadašnjim rezultatima i budućim aktivnostima švajcarske razvojne podrške u Kruševcu, Varvarinu, Trsteniku, Ćićevcu, Aleksandrovcu i Brusu, a koje će se sprovoditi u okviru nove Strategije saradnje sa Srbijom za period 2018-2021. godine. Konferencija je organizovana u saradnji sa Gradskom upravom Kruševca koja je jedan od glavnih partnera Švajcarske na lokalu.

 

Švajcarska Konfederacija prisutna je u Republici Srbiji, kao bilateralni partner, od 1991. godine, najpre kroz humanitarnu, a potom i donatorsku podršku. Tokom proteklih 27 godina, Švajcarska je kroz razvojne programe podržala Srbiju u iznosu od 350 miliona evra. Strategijom saradnje sa Srbijom za period od 2018. do 2021. godine Švajcarska ostaje posvećena ekonomskom i društvenom razvoju Srbije na njenom putu ka evropskim integracijama, kroz jačanje institucija, partnerstvo, kao i podsticanje inkluzivnog i održivog razvoja.

 

Švajcarska podrška je najviše usmerena na manje razvijene opštine i gradove, kako bi razvoj Srbije na opštem planu bio što ravnomerniji. U Rasinskom okrugu podrška se pruža u oblasti zapošljavanja mladih, razvoja privatnog sektora i preduzetništva, energetske efikasnosti, unapređenja rada lokalnih samouprava, reforme javnih finansija, socijalnog uključivanja i reintegracije Roma u lokalnu zajednicu.

 

 

Konferenciju za medije otvorila je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, koja je u obraćanju istakla da je današnja konferencija bila prilika da se građani Kruševca upoznaju sa švajcarskom bilateralnom podrškom Rasinskom okrugu, ukazavši na dosadašnje rezultate i buduće aktivnosti, a koje će se sprovoditi u okviru nove Švajcarske strategije saradnje sa Srbijom 2018-2021. Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, istakla je da je Švajcarska usmerena na dalje jačanje dugogodišnje i uspešne saradnje sa Rasinskim okrugom i da su, zahvaljujući partnerstvu na terenu, ostvareni značajni rezultati: „Kruševac je među gradovima na koje smo posebno usmereni. Već godinama smo prisutni u ovom regionu i imamo dobru saradnju. Do sada je Švajcarska podržala osam projekata u vrednosti 2,2 miliona evra.“ Ona je naglasila nastavak podrške Rasinskom okrugu i u naredne četiri godine, a naročito u oblasti ekonomskog razvoja, zapošljavanja mladih i energetske efikasnosti.

 

Ispred Omladinskog saveta Kruševca govorila je Marina Vrijević, koja je ukazala na značaj podrške koju Švajcarska pruža ekonomskom osnaživanju mladih u lokalnoj zajednici kroz projekat „Znanjem do posla“.
Švajcarska kancelarija za saradnju integralni je deo Ambasade Švajcarske u Republici Srbiji i odgovorna je za sprovođenje i koordinaciju donatorske podrške koju Vlada Švajcarske pruža građanima i Vladi Srbije.