ŠVAJCARSKA FINANSIRA MEĐUOPŠTINSKU SARADNJU

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić potpisao je Ugovore o realizaciji prva četiri međuopštinska partnerstva u koja su se udružili 33 opštine i grada da bi obezbedili bolje usluge za građane. Ova četiri projekta međuopštinskih partnerstava  biće finansirana iz Fonda za međuopštinsku saradnju, uz podršku Vlade Švajcarske. Ceremoniji su prisustvovali gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović i načelnik Odeljenja za vanredne situacije Gradske uprave Kruševac Dušan Todorović.

 

Ministar Ružić je rekao da će gradovi i opštine uspostaviti zajedničke službe kako bi pravovremeno i preventivno delovali u slučaju elementarnih nepogoda, upravu učinili dostupnom osobama sa invaliditetom i bolje upravljali javnim finansijama.Takođe, izrazio je želju da u narednom periodu bude što više međuopštinske saradnje jer tako mogu da se prevaziđu situacije u kojima lokalne samouprave nemaju dovoljno kapaciteta da vrše neke izvorne ili poverene poslove, poput komunalnih ili inspekcijskih.Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli izrazila je zadovoljstvo jer Švajcarska podržava prve projekte međuopštinske saradnje u Srbiji, a sve u cilju što boljeg pružanja usluga građanima.Nosioci projekata, koji su potpisali ugovore sa resornim ministarstvom – Beograd, Kraljevo, Loznica i Boljevac su se zahvalili ministru Ružiću i Vladi Republike Srbije što se krenulo sa ovakvim aranžmanima, jer se mogu mnogi problemi brže, lakše i jednostavnije rešiti na lokalnom nivou.

 

Projekti koji su dobili sredstva:

 

  1. Gradovi Beograd i Novi Sad i tri gradske opštine Beograda – Vračar, Savski Venac i Zvezdara prepoznali su probleme osoba sa invaliditetom i zajedno su osmislile načine da im olakšaju pristup informacijama i pružanje usluga. (27.010,00 CHF)
  2. U slivu Zapadne Morave 18 gradova i opština (Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Trstenik, Knić, Ivanjica, Arilje, Kosjerić, Gornji Milanovac, Raška, Požega, Lučani, Čajetina, Aleksandrovac i Tutin) udružuju se za bolju komunikaciju i reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda. (41.700,00 CHF)
  3. Osam opština (Loznica, Mali Zvornik, Osečina, Ljubovija, Bajina Bašta, Krupanj, Nova Varoš i Priboj) u slivu Drine uspostavljaju sistem za prikupljanje i razmenu podataka u oblasti vanrednih situacija (38.000,00 CHF)
  4. Boljevac i Sokobanja uspostaviće zajedničku službu interne revizije i na taj način pravazići problem nedovoljnih materijalnih i kadrovskih kapaciteta. (10.290,00 CHF).

 

Za ova 4 projekta ukupno je izdvojeno 117.000 švajcarskih franaka.

 

Izvor: krusevac.rs