SUMNJA DA JOJ JE BEBA OTETA NA ROĐENJU

U zaječarsko porodilište 27. aprila 1970. godine stigla je N.N (ime poznato redakciji). Mlada žena rodila je dve devojčice, kako je babica tvrdila na porođaju, jednojajčane bliznakinje, kao suza suzi nalik jedna drugoj, piše portal Glas Zaječara. Preplašena i umorna, čula je plač dve bebe. Nije ni bila svesna činjenice da nosi u svom stomaku dva života.Dan kasnije saopšteno joj je da je drugorođena bliznakinja preminula. Bebu nije videla. Niti joj je iko objasnio šta je uzrokovalo njenu smrt.

 

Ophrvana bolom, u tom trenutku razmišljala je samo o onom živom detetu, ali sumnje su sa vremenom počele da je muče, sve dok nije, suočavajući se manjkom dokumenata koji prate smrt njene bebe, posumnjala da je priča o njenoj smrti izmišljena, a da je njena beba nekome predata.U potragu za svojom tetkom 2014. godine krenula je S.S. (ime poznato redakciji). Služeći se uputstvima udruženja roditelja otetih beba, počela je da pribavlja dokumente o smrti svoje tetke. Slagalica je počela da dobija delove koji nedostaju.

 

Nedostaju dokumenta o smrti bebe. Samo je u otpusnoj listi navedeno da je umrla. Nije naveden uzrok smrti. Nema upisa u knjizi rođenih, nema upisa u knjizi umrlih. Nisam mogla da pristupih arhivi u Domu zdravlja, rečeno mi je da je propala. Nema potvrde o sahrani. Verujem da je živa i neću odustati od potrage za njom. I moja baka oseća, njen majčinski instinkt joj govori da je živa. Moja tetka oseća kao da joj nedostaje deo njene duše i to je jako muči. Baka je isuviše stara da bi tražila sama, ja sam tu da joj pomognem. Ona ima pravo na istinu. Sigurna sam da to nije jedini slučaj. Još beba je nestalo.“ – izjavila je za portal Glas Zaječara Zaječarka S.S.

 

Izvor: Glas Zaječara, Danas