Skip to content

ŠTIĆENICI VP DOMA U KRUŠEVCU UKLJUČENI U PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde saopštila je da je u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu 10 štićenika uključeno u program preduzetništva Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga, kako bi im se pomoglo da se zaposle zahvaljujući sertifikatima koje su stekli tokom obuke za deficitarna zanimanja.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da je reč o izuzetno značajnom projektu podrške za mlade ljude, koji se nalaze u osetljivom životnom periodu.

Reč je o štićenicima i štićenicama koji su pokazali želju da usvoje nova znanja i dođu do priznatog sertifikata, dodao je on i poručio da je na poslodavcima da pruže šansu mladim ljudima i zaposle ih jer su kvalifikovani i imaju potrebno radno iskustvo.

Štićenici mogu da završe sertifikovane obuke za zavarivače, za sadnju biljaka u plastenicima, zatim za poslove na CNC mašinama, kao i za poslove frizera, manikira i pedikira.

U sertifikatima o završenim obukama nigde se ne navodi da su stečeni u Vaspitno-popravnom domu kako bi se izbegla svaka moguća diskriminacija i stigmatizacija nakon isteka vaspitne mere.

Osim sertifikovanih obuka, štićenici se stručno osposobljavaju i za poslove vodoinstalatera, livca, mašinbravara, metalostrugara, automehaničara, električara, pekara, kuvara, krojača, molera, zidara i drugo.

U ovom trenutku, u Vaspitno-popravnom domu se nalazi 170 štićenika, od kojih je 81 odsto uključeno u proces osnovnog i srednjeg obrazovanja, dok stručno osposobljavanje u zanatskim radionicama prolaze svi štićenici za vreme boravka u ustanovi, navodi se u saopštenju.

Copyright © 2024. Jefimija TV, Kruševac. Sva prava zadržana.   |   Izrada sajta i hosting: Hosting-Srbija