SRBIJA: OBOLELIH UKUPNO 3630, PREMINULIH 80

U Republici Srbiji je do 15 časova 12. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.630 potvrđenih slučajeva COVID 19. Izlečeno je preko 400 pacijenata. Ovo je na konferenciji za medije, i danas bez prisustva novinara, rekao doktor Goran Stevanović i objasnio da su to oni pacijenti kod kojih je potpuno razrešena klinička slika i koji su imali dva uzastopna negativna testa na koronavirus. U Kruševcu je jedan pacijent izlečen.

 

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova danas testirani su uzorci 1.913 osoba od kojih je 250 pozitivno. Hospitalizovana su 2.684 pacijenta. Na respiratoru je ukupno 146 pacijenata. Do danas je u Srbiji testirano ukupno 18.312 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

 

U poslednja 24 časa preminulo je 6 osoba, tri osobe muškog i tri osobe ženskog pola, prosečne starosti 57,5 godina. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 80.

 

Koronavirus potvrđen je kod 44 korisnika doma za stare i kod 25 zaposlenih u ovim ustanovama, rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević i dodala da su sprovedene hitne mere kako bi se suzbila infekcija.

 

U zatvorskim ustanovama u Srbiji nema pozitivnih na Covid19.

 

Na pitanje kada može doći do relaksacije mera, Darija Kisić Tepavčević je rekla da je suština da se virus oslabi. Najbolji pokazatelj da vurulencija slabi jeste smanjenje broja pacijenata na respiratorima i kada budemo imali više pacijenata u privremenim bolnicama kao na Sajmu nego kliničkih. Kada će se to desiti, isključivo zavisi od nas, ponovila je doktorka Kisić Tepavčević.