SRBIJA DOBIJA MORAVSKI KORIDOR TOKOM 2019. GODINE

Srbija će definitivno dobiti još jedan auto-put. Prva sledeća velika saobraćajnica koja će se u našoj zemlji graditi biće takozvani Moravski koridor.

 

To je prošle nedelje potvrdio i šef države, navodeći da će ugovor za izgradnju Moravskog koridora, odnosno autoputa Čačak, Kraljevo – Trstenik – Ćićevac – Pojate, biti potpisan pre kraja ove godine. Vučić je u izjavi novinarima rekao da se razgovara sa više ponuđača i da je pitanje da li da se ide bržom ili sporijom procedurom. „Ako budemo imali nekog sa čijom smo cenom zadovoljni, iz zemalja sa kojima imamo međudržavni sporazum, možemo tako da radimo. Ako ne, onda ćemo imati tender, pa će to trajati nešto duže“, pojasnio je predsednik. Istakao je da je u tehničkom smislu, najveći deo posla završen pa očekuje da ugovor bude potpisan pre kraja godine, a da već sledeće godine počne izgradnja tog autoputa.
 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic izjavila je u oktobru prošle godine da su prioriteti Vlade osim završetka Koridora 10 i 11, i izgradnja Moravskog koridora. U nekoliko navrata Mihajlovićeva je navodila da je za učešće u izgradnji te saobraćajnice zainteresovana i američka kompanija Behtel.

 

I premijerka Ana Brnabić je početkom ove godine izjavila da je izgradnja Moravskog koridora najvažnija stvar Vlade Srbije.


Kako je ranije najavljivano, Moravski koridor trebalo bi da spoji dva Koridora – 10 i 11. Trasa bi išla od Pojata, preko Kruševca, Trstenika i Kraljeva, do Preljine, odnosno Čačka. Tu bi se spajala s Koridorom 11. Auto-put Pojate – Preljina dug je 109 kilometara, a trasa je podeljena na tri deonice: Pojate – Kruševac, Kruševac – Trstenik – Adrani i Adrani – Preljina. Procenjuje se da je vrednost te investicije oko 550 miliona evra, a izvori finansiranja još nisu definisani.

Početak gradnje je prošle godine resorna ministarka Zorana Mihajlović najavljivala već za ovu godinu.

 

Izvor: B92.net