SMANJENE REZERVE KRVI TOKOM DANA PRAZNIKA

Uoči prvomajskih praznika, još jednom apel dobrovoljnim davaocima krvi da se odazovu. Praksa pokazuje da se tokom svih većih praznika, kada se smanjuje broj ljudi u gradovima, smanjuju i rezerve krvi. Institut za transfuziju krvi Srbije ima rezerve za svega dva dana, a nedostaju im negativne krvne grupe. Pored toga, smanjene su i zalihe nulta pozitivne krvne grupe.

Mirjana Knežević sa Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže za rts.rs da su od jutros imali desetak dobrovoljnih davalaca krvi, kao i da nekoliko njih čeka da da krv.

„Petak je dan sa manje prikupljenih jedinica krvi, u drugim danima za prvih sat vremena bude i dvadesetak davalaca, tako da jeste manje“, navela je Kneževićeva. Posebno je pohvalila maturante kao najmlađe davaoce krvi. „Radili smo dosta akcija u srednjim školama i dolazili su maturanti da daju krv. Oni su nam zaista pomogli da prethodne uskršnje praznike dočekamo u miru sa stabilnijim rezervama“, naveo Kneževićeva. 

„Svaki praznik nama predstavlja bojazan da ćemo se susresti sa smanjenjem rezervi krvi, tako i sada se plašimo, jer su rezerve i smanjene već. Zbog toga je važno da svi koji su zdravi i koji su dobro osećaju daju krv danas, sutra ili tokom praznika kako bismo mogli da podmirimo potrebe svih pacijenata“, poručila je Kneževićeva.