ŠKOLSKA GODINA POČINJE ZA 14 DANA. PO KOM MODELU??

Već danima unazad u Srbiji se na dnevnom nivou broji više od 1.000 zaraženih, a očekuje se da sledeće nedelje ta cifra „preskoči“ i 2.000. Ipak, iako je stanje alarmantno – reakcija nadležnih izostaje. Posle mirnog letnjeg perioda kada smo imali manje od 100 zaraženih za 24 sata, brojke su krenule lagano da rastu sve dok odjednom nisu eksplodrale i došle do 1.000 obolelih na dnevnom nivou. Za to vreme, antiepidemiološke mere su ostale iste, a ne nazire se ni da će se nešto dramatičnije promeniti u bliskoj budućnosti, piše list Blic u svom online izdanju.

I dok s jedne strane korona brojke rastu, s druge strane svedočimo raznim festivalima i kulturnim dešavanjima koja se održavaju kao u u godinama pre korone. Tu su naravno i razne proslave kao i dugo iščekivane i pomerane svadbe kao i noćni provod. I zasad nikom ništa. Tek će krenuti porast broja zaraženih, ove nedelje očekujemo prosečno 1.500, pojedinim danima i znatno više – rekao je juče dr Predrag Kon, epidemiolog. Ruku na srce, Krizni štab je najavljivao pooštravanje mera. Pominjali su tada i zatvaranje kafića i ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekta do 22 sata ukoliko broj zaraženih ana dnevnom nivou pređe 1.000 zaraženih. Međutim, juče kada se obistinilo predviđanje dr Kona i novozaraženih je bilo skoro 1.500, precizno 1.484, niko ne pominje zaoštravanje mera. Napomenuto je da bi uskoro moglo da se desi zasedanje Kriznog štaba. Ipak, prema rečima dr Predraga Kona, epidemiologa i člana Kriznog štaba, ni na tom zasedanju najverovatnije neće biti nekog dramatičnog zaokretu u pogledu antiepidemioloških mera.

Činjenica je da pada imunitet kod vakcinisanih, ali broj hospitalizovanih će sigurno biti znatno manji nego ranije. Klinička slika je ista, nema ničeg novog, samo se pojavljuju mlađi ljudi, prvenstveno jer nisu vakcinisani, nemaju zaštitu, rekao je dr Kon.

Pitanje mera koje ostaje neodgovoreno jeste nova školska godina koja počinje za nešto manje od dve nedelje. Roditelji i učenici će odgovr dobiti prema svim najavama dan ili dva pred početak školske godine saznati da li deci treba da kupuju knjige ili laptopove za onlajn nastavu. To je najavio ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar koje je rekao da je još rano govoriti kako će škole funkcinisati od 1. septembra, te da će takva odluka biti doneta dan ili dva pred početak školske godine i istakao da će škole biti spremne na sve scenarije. S druge strane, dr Kon kaže da na pitanju nove školske godine radi grupa ljudi iz Ministarstva prosvete i sa Instituta „Batut“, te da su oni napravili protokol za polazak u škole. On je takođe objasnio da će se truditi da nastava ne bude onlajn.

„Iako u ovom momentu nemamo konačnu odluku o modelu nastave od 1.9. spremni smo za sve opcije, ali težimo redovnoj nastavi. Obrazovanje će, kao i sada, zahvaljujući posvećenim prosvetnim radnicima i odgovornim odlukama države, biti kvalitetno i dostupno svoj deci“, napisao je Ružić na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Izvor: www.blic.rs/vesti/drustvo/brojke-rastu-nadlezni-ne-reaguju-stigli-smo-vec-do-1500-zarazenih-dnevno-a-od-mera…