REZULTATI ISTRAŽIVANJA: VIŠE OD POLOVINE MLADIH PLANIRA DA NAPUSTI SRBIJU

Polovina mladih planira da ode iz Srbije, više od 63 odsto uopšte ne zarađuje, a 93 odsto mladih spremno je da radi druge poslove dok ne nađe adekvatan posao u struci. Osim toga, 76 odsto mladih ne veruje niti jednom političaru, a svega 0,7 odsto njih smatra da mladi utiču na političke odluke. To pokazuju rezultati istraživanja o položaju i potrebama mladih koje je od maja do juna ove godine sprovela Krovna organizacija mladih Srbije.

U istraživanju je učestvovalo 1.219 mladih iz cele Srbije uzrasta od 15 do 30 godina. Inače, KOMS slična istraživanja sprovodi od 2017. godine, a cilj je da ukažu na stavove, navike i probleme mladih sa kojima se suočavaju. Kako za „Blic“ ističe generalni sekretar KOMS-a Stefan Đorđević, statistike i rezultati ovogodišnjeg i prethodnih istraživanja pokazuju jasnu tendenciju da mladi žive nekvalitetno. Dodaje da mladi smatraju da postoji određeni pad sistema vrednosti koji utiče na kvalitete njihovih života zbog čega ne mogu da se osamostale.

Ipak, ono što ove godine odstupa od ranijih statistika jeste jasan pad u broju mladih koji bi se odselili iz zemlje. Naime, prethodne godine taj procenat je iznosio 64 odsto, a sada je za deset odsto manji. Međutim, i dalje je alarmantna statistika da 53 odsto mladih planira da se odseli iz zemlje, a na prvom mestu želja gde bi živeli su zemlje zapadne Evrope u 58 odsto slučajeva.

Više od polovine mladih kao razloge za odlazak iz zemlje navode dostojanstveniji život i više standarde. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, petinu nezaposlenih u Srbiji čine mladi od 15 do 30 godina, a više od trećine njih je iz centralne i zapadne Srbije. Više od 90 odsto mladih u istraživanju kaže da im je zarada najvažnija kod zaposlenja, a 34 odsto smatra da je plata između 65.000-80.000 dinara dovoljna za pristojan život, dok sličan procenat mladih (33,4 odsto) smatra da je dovoljno 80.000-100.000 dinara. Naglašava da je neophodno da se mladima iz malih sredina omoguće iole pristojni sadržaji, jer to utiče na kvalitet njihovog života, a samim tim i na percepciju čitavog sistema.

Ono što najviše zabrinjava jeste da tek nešto više od 10 odsto ispitanika ima zaradu veću od prosečne plate u Srbiji, a čak 63,5 odsto uopšte ne zarađuje!! Od onih zaposlenih, polovina mladih je danas uglavnom zadovoljna svojim poslom, a zajedno sa onima koji su veoma zadovoljni čine ubedljivu većinu od čak 70 odsto. Takođe stereotip da mladi ne žele da rade, ruši statistika da čak 62 odsto njih radi izvan struke za koju se školovao. Osim toga, 93 odsto mladih spremno je da radi druge poslove dok ne nađe adekvatan u struci, a 63 odsto je spremno da se prekvalifikuje kako bi našli posao. Naime, tek četvrtina mladih smatra da će im naučeno u školi ili na fakultetu pomoći pri pronalaženju posla.

Poražavajuća činjenica jeste i to da mladi veruju da su za dobijanje posla najvažnija lična i porodična poznanstva i kontakti, kao i članstvo i aktivizam u političkoj partiji.

Izvor: blic.rs