U SRBIJI NEMA OPASNOSTI OD POPLAVA

U svim javnim ustanovama uvedeno je dežurstvo ekipa za hitne intervencije koje na osnovu zaključaka donesenih na na sednici Štaba za vanredne situacije postupaju na terenu. U pripravnost su stavljena
osposobljena pravna lica za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada Kruševca. Postoji redovna komunikacija i koordinacija sa državnim organima, Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, JP „Srbijavode“ kao i Vojskom Srbije.

 

Na vodotokovima prvog reda beleži se porast vodostaja, ali je ispod kote odbrane od poplava. Vode drugog reda i jezero Ćelije su stabilni. Sve službe su u pripravnosti. JKP “Kruševac” imalo je intervencije na 13 lokacija, JKP “Vodovod-Kruševac” imalo je na kanalizaciji pet intervencija tokom protekle noći. Na teritoriji Rasinskog okruga nije bilo prijava za izlivanja. Prema najavi Radarskog centra i hidrometeorološke stanice Kruševac narednih dana vreme će biti stabilno, a za dane vikenda temperature će biti u porastu , podaci su Gradskog štaba za vanredne situacije.

 

U Srbiji više nema opasnosti od poplava, izjavio je načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić i dodao da su vodostaji reka malo povećani, ali da ne mogu ugroziti ni stanovništvo ni objekte. Nikolić je rekao da će, prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kiša danas prestati da pada i istakao da tokom jučerašnjeg dana nije bilo kritičnih mesta niti su padavine ugrozile stanovništvo i objekte bilo gde u Srbiji. “Najave o padavinama od pre par dana se nisu obistinile, ali bez obzira na to, vodićemo i dalje računa, jer su najavljene male padavine, koje neće praviti probleme”, istakao je Nikolić. Dodao je da su vodostaji reka malo povećani, ali da ni to neće ugroziti ni stanovništvo ni objekte.

 

Nikolić je naveo i da će se obilne padavine koje su pogodile BiH i Hrvatsku odraziti na Savu, ali da vodostaj neće praviti probleme u Srbiji. “Padavine koje su najavljivane praktično su prošle, na našu sreću bez ikakvih posledica”, naglasio je Nikolić. On je dodao i da sneg koji je padao u okolini Novog Pazara i Divčibara takođe neće praviti probleme, jer se brzo topi. “Pribojavali smo se da ne padne veća količina kiše na jednom brdsko-planinskom lokalitetu i izazove bujičnu poplavu. Do toga nije došlo i za sada nema nikakvih problema“, zaključio je Nikolić.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.