ŠTA ZNAČI UVOĐENJE VANREDNOG STANJA

Na teritoriji cele Srbije proglašeno vanredno stanje, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti. Do sada registrovano ukupno 48 zaraženih koronavirusom. Ograničena visina cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. Zabrana javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama za skupove na kojima je više od 50 ljudi.

 

Od 16. marta nema škole, vrtića i fakulteta. Dezinfikovaće se svi prostori, poručio je predsednik. Školski program emitovaće se preko televizijskih kanala – RTS3 i RTS Planeta.

 

Predsednik zamolio lica starija od 65 godina da ne izlaze iz kuće. Rekao je da će se kontrolisati koliko se poštuje ostanak u kućama i da će, ako kršenje bude veće od 0,1 i 0,2 odsto biti doneta i obavezujuća odluka o ostanku u kućama i dvorištima.

 

Građani Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, od večeras su u obavezi da budu u samoizolaciji, rekla predsednica Vlade. To će, kako je dodala, kontrolisati i vojska i policija i lokalne samouprave, a da će oni koji je budu kršili biti kažnjavani i zatvorom do tri godine. „Njihova je zaista ljudska, ali i građanska obaveza da budu 14 dana u samoizolaciji“, rekla je Brnabić.

 

Navela je da građanima Republike Srbije ne može da se zabrani kretanje. „Najjača moguća preporuka ljudima je da sede kućama, da budu u samoizolaciji. Predškolske, školske i visokoškolske ustanove će od sutra ujutru biti zatvorene“, rekla je Brnabić.

 

„Svi koji mogu da rade od kuće, treba da rade od kuće. Oni koji ne mogu da rade od kuće, što nije slučaj u najvećem broju sektora, osim u proizvodnim sektorima, tu će morati da se preduzmu zaštitne mere, zaštitna oprema i veliki broj kompanija je to uradio“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

 

Brnabić je rekla da građani nemaju razloga za paniku jer je zabranjen izvoz strateških proizvoda a država ima dovoljno brašna za 12 meseci, zbog čega je veoma važno da pokažu solidarnost. „Može da se desi da je raf u jednom momentu prazan ali to se redovno popunjava“ rekla je ona i dodala da su mnogi ljudi kupili dezinfekciona sredstva koja ne mogu da potroše u narednih godinu dana.

 

Brnabić je rekla da će svim građanima biti odloženo plaćanje računa za februar, mart i april.

 

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je za RTS rekao da je uvođenje vanrednog stanja svakako okolnost koja može dovesti do odlaganja parlamentarnih i lokalnih izbora ali da je sada u fokusu očuvanje zdravlja i života građana a da će se o tome razmišljati u narednom periodu.