PREZENTACIJA DOSTUPNIH IZVORA FINANSIRANJA U OBLASTI POLJOPRIVREDE

PKS RPK Kruševac u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Poljoprvrednom stručnom savetodavnom službom Kruševac organizovala je prezentaciju dostupnih izvora finansiranja u oblasti poljoprivrede. Predstavnici Ministarstva i PSSS predstavili su Projekat za konkurentnu poljoprivredu kao i bespovratna sredstva za investicije koje se odnose na unapređenje konkurentnosti i veza unutar tržišnog lanca.

Treći javni poziv za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu otvoren je do kraja februara. Poziv je namenjen preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode ili vrše otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prerađuju ih i plasiraju na tržište. Interesovanje poljoprivrednika u Kruševcu za ovaj program je veliko ističu iz PSSS.

Podsetimo, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom u 2021. godini predstavlja nov model finansiranja, poznat kao 50:40:10, kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost kroz Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije. Spomenuti projekat je zapravo deo novog pristupa u poljoprivredi i pružaće podršku poljoprivrednim proizvođačima, koji žele da nauče, poboljšaju i razviju svoje kapacitete i pretoče znanje iz poljoprivrednog u preduzetnički pristup sa poljoprivrednim resursima. Projekat će pružiti i podršku institucijama koje se bave razvojem poljoprivrede u Republici Srbiji, tako što će raditi na izgradnji kapaciteta i pomoći im da smanje troškove korišćenjem Informaciono-komunikacionih Tehnologija, održivim pristupom ka životnoj sredini i efektivnim rezultatima i povezivanjem poljoprivrednih proizvođača sa bankama i tržištem. Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije se realizuje u periodu od 2021 – 2024. godine.