PREKO 600 PREGLEDA DNEVNO, SKORO POLOVINA POZITIVNA

Broj pregleda u kruševačkoj Kovid ambulanti je udvostručen. Dnevno se obavi od 600 do 700 pregleda. Pacijenti uglavnom imaju blažu kliničku sliku, ističe doktorka Tamara Ilić iz kruševačke kovid ambulante.

Nakon praznika broj pacijenata koji se javljaju u Kovid ambulantu počeo je iz dana u dan da raste. Zbog toga se situacija ocenjuje kao alarmantna. Što se tiče starosne strukture, većinom su to pacijenti od 20 do 50 godina starosti, uglavnom sa lakšom kliničkom slikom, sa simptomima upale gornjeg respiratornog trakta- curenje iz nosa, kijanje, suvi kašalj, rekla je dr Tamara Ilić iz kruševačke kovid ambulante.

U prethodna dva dana, prema izveštaju Zavoda za Javno zdravlje Kruševac, od korona virusa pozitivno je 927 lica sa teritorije Rasinskog okruga, dok su u Kruševcu pozitivne još 572 osobe. Pritisak na primarnu zdravstvnu zaštitu je i dalje ogroman, budući da je gotovo svaki drugi testirani pozitivan na koronavirus. Na sreću, uglavom su to pacijenti sa blagom kliničkom slikom koja ne zahteva bolničko lečenje.