U KRUŠEVCU PREDSEDNIK, PATRIJARH, SEDNICA VLADE..

Druga sednica Organizacionog odbora proslave 650 godina od osnivanja grada održana je u Gradskoj upravi Kruševac. Otvaranje rekonstruisanog Trga Kosovskih junaka, spomenika osnivaču grada Knezu Lazaru, svečana sednica Vlade.. biće deo centralne manifestacije obeležavanja Vidovdana, a cela godina biće u znaku jubileja.

Sednicom je predsedavao bivši gradonačelnik i direktor BIA Bratislav Gašić, a pored rukovodstva grada prisustvovale su ministarke Maja Gojković, Marija Obradović i Darija Kisić Tepavčević, a s obzirom da su ministartva na čijem su čelu uključena u obeležavnaje 650 godina grada Kruševca.

Ovogodišnji program povodom značajnog jubileja Grada i obeležavanja Vidovdana, svrstaće Kruševac u sam epicentar dešavanja na nacionalnom nivou. To se odnosi ne samo na broj i kvalitet događaja koji se uveliko pripremaju, već i na posete visokih državnih zvaničnika počev od predsednika Republike, održavanje sednice Vlade, a očekuje se i dolazak patrijarha srpskog Porfirija. Osim standardnih Vidovdanskih nagrada, biće dodeljene i nove, konceptualno vezane za sam jubilej istakao je na sednici predsednik odbora Bratislav Gasic naglasivsi Da nije samo prošlost ono čime Kruševljani mogu da se hvale, pokazaće i završetak mnogih značajnih investicija, od kojih se izdvaja za sam Dan grada – otvaranje rekonstruisanog Trga kosovskih junaka, završetak crkve Svetog kneza Lazara u kasarni „Car Lazar“ i svečano otkrivanje spomenika Knezu Lazaru na lokaciji Starog aerodroma.

Program manifistacije na jedinstven i specifičan način spaja tradicionalno i moderno, istoriju i savremeno doba, nasleđe i modernu umetnost, a preovlađujući učesnici su iz lokalnog miljea. Ministarka kulture i informisanja Maja Gojkovic pohvalila je sadržaj programa naglasivši aktivno učešće lokalnih ustanova u kulturi. Takođe, od kulturnih programa, istakla je značaj izvođenja prve srpske opere „Na uranku“ Stanislava Biničkog, koja se planira za 28. jun na Trgu kosovskih junaka.