POVEĆAVA SE BROJ PREMINULIH OD POSLEDICA KORONAVIRUSA

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 25.431 osoba, od kojih je pozitivno 13.153 dok je, nažalost, 57 osoba preminulo. Na respiratorima je 151 pacijenata.

Situacija je trenutno vanredna, sa tendencijom da postane još ozbiljnija, upozoravaju epidemiolozi. Posebno zabrinjava to što virus ubrzava, a proces vakcinacije usporava.

U prethodna 24 sata u Kruševcu je prvu dozu vakcine primilo 5 ljudi, što je ujedno i ukupan broj vakcinisanih prvom dozom u Rasinskom okrugu!!

Pre samo mesec dana pozitivnih na koronavirus u dnevnom preseku bilo je hiljadu osamsto četvoro, a sada osam puta više. Tada je na lečenju bilo nešto više od 2.000 ljudi, a na respiratorima je disalo 89 pacijenata. Danas je situacija potpuno drugačija – u bolnicama širom zemlje leči se 3.488 pacijenata, od kojih je 145 na respiratoru.

Ispred kovid ambulanti su danima velike gužve, a bolnički kapaciteti se pune.

U cirkulaciji su i delta i omikron varijanta koronavirusa. Ovo je sezona i gripa i drugih respiratornih infekcija. U ovom trenutku najugroženiji su najstariji. Neretko u bolnicama ima i onih sa teškom obostranom upalom pluća, a nalaz testa negativan na koronu.

U ove dve godine, koronavirus nas je naučio da ne planiramo i ne prognoziramo, ipak, po nekima, pik ovog talasa očekuje nas sredinom narednog meseca. Neki kažu još kasnije, kada se u potpunosti udruži s gripom. A opet, mnogi ističu da se pandemija uskoro završava.

I dok pojedine zemlje uvode i strože mere i obaveznu imunizaciju, u Srbiji je proces imunizacije u fazi mirovanja.