POTPISANI UGOVORI O IZGRADNJI REGIONALNE DEPONIJE

U Gradskoj upravi u Kruševcu danas su potpisani Ugovori koji se tiču izgradnje Regionalnog sistema upravljanja komunalnim otpadom, sa centrom u Kruševcu, na prostoru postojeće Deponije u Srnju. Projekat kojim će se rešiti problem upravljanja komunalniom otpadom u svim opštinama Rasinskog i Topličkog okruga. Vrednost je 33 miliona evra, a biće finansiran kreditnom linijom KFV nemačke Razvojne banke, od čega je 11 miliona evra donacija Vlade Nemačke. Poseban značaj ovog projekta odnosi se na zaštitu životne sredine.

Podsećamo da je u saranji sa Ministarstvom građevinarstva i KFV nemačkom Razvojnom bankom u prethodnom periodu u Kruševcu realizovan kapitalni projekat izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, kao i čitav kolektorski sistem. Podsetivši na ekološke projekte realizovane u Kruševcu, Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je istakao da su do 2025. godine investicionim planom u Srbiji predviđene investicije koje se tiču prvenstveno zaštite životne sredine u vrednosti 4 milijarde evra.

Početak radova na izgradnji regionalnog sistema upravljanja otpadom nije preciziran. Kako je istakla dirktorka JKP „Kruševac“ Snežana Radojković projektna dokumentacija je spremna, a u toku su radovi na pripremi infrastrukture na lokaciji budućeg sistema.