POSLEDNJA NEDELJA VASKRŠNJEG POSTA, VELIKA SREDA

U toku je sedma, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta. svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Sveta ili Velika sreda. Toga dana Crkva se molitveno priseća žene grešnice koja je mirom pomazala Isusa Hrista u Vitiniji, u domu Simona gubavoga, a istovremeno se spominje i Judino izdajstvo, koje se zbilo nakon toga.Poslednja sedmica Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna sedmica uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

U ovoj sedmici vernici bi trebalo da se potrude da oproste jedni drugima sve međusobne grehe i uvrede, jer, uči hrišćanstvo, ako oprostimo drugima i Hristos će oprostiti nama. Jedu se samo hleb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota potpuno su bez hrane. Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća. Svaki dan ove sedmice ima svoju
temu – ponedeljak, utorak i sreda posvećeni su sećanju na poslednje besede Isusa Hrista. Na Veliki četvrtak, sećamo se Tajne večere , na Veliki petak, dan stradanja sina Božijeg u crkvama vezuju se zvona, umesto kojih se oglašavaju klepala. U nedelju 24. aprila proslavljamo Vaskrsenje Hristovo.