POČELI STARTECH INFO DANI: KAKO DO BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Nakon objavljivanja drugog konkursa za dodelu milion dolara bespovratnih sredstava u okviru StarTech projekta, uslovi i kriterijumi detaljnije su predstavljeni na prvom info danu u Nišu, gradu koji je imao proporcionalno najveći broj grantista u prvom pozivu.

I ove godine tridesetak startapa, malih i srednjih preduzeća dobiće bespovratna sredstva u rasponu od 15.000 do 100.000 dolara za razvoj inovacije i digitalne transformacije, vaučere za konsultantske usluge i priliku za promociju na međunarodnim sajmovima i konferencijama. Predstavnici NALED-a, koji ovaj program sprovodi u saradnji sa organizacijom ENECA i Vladom Republike Srbije, uz finansijsku podršku kompanije Philip Morris u Srbiji, istakli su da je prošlogodišnji konkurs pokazao da sistem odlično funkcioniše i pozvali sve ljude sa dobrim biznis idejama da se prijave za StarTech program podrške.

Velika prednost ovog konkursa je konkretna podrška za razvoj biznis plana i mentorska podrška za koju se zainteresovani aplikanti mogu prijaviti do 18. aprila,  dok je krajnji rok za slanje prijava sa dokumentacijom 18. maj.

Dobitnici grantova iz prošlog ciklusa istakli su da im je učešće u StarTech programu obezbedilo veću vidljivost i prepoznatljivost, ali i dragocenu priliku da se međusobno posavetuju, često i oko novih zajedničkih projekata.

“Celokupno iskustvo je neverovatno pozitivno. Osim finansija, najvažniji je u celom projektu biznis plan, kada sve stavite na papir da vidite da li ta vaša ideja funkcioniše u realnom okruženju. Naučićete i prezentacione i razne druge korisne veštine. Zato izađite iz zone komfora, startujte svoju ideju i videćete da li ste spremni da postanete zvezda,” poručio je Đorđe Mitić iz kompanije Naisus tehnologije, koja je u prvom ciklusu dobila finansijsku podršku za razvoj AI platforme za efikasnu komunikaciju zdravstvenih ustanova.

Sveobuhvatna podrška je ono što izdvaja ovaj program u odnosu na njemu slične, od izrade biznis plana, preko savetodavne do finansijske pomoći. Mislim da je StarTech postavio dobar obazac i da će biti podstrek i drugim kompanijama. Na jednoj strani imate kreativne ljude sa inovativnim poslovnim idejama, na drugoj podršku i iskustvo naše kompanije koja i sama prolazi kroz transformaciju zahvaljujući svojim inovacijama, i na trećoj je Vlada koja treba da stvori podsticajan regulatorni okvir za inovaciono preduzetništvo,“ rekla je Jelena Preradović Stevanović, menadžerka za održivost i interne komunikacije u kompaniji Philip Morris u Srbiji.

Podrška u tri kategorije

Firme osnovane ne pre 1. januara 2020. godine mogu da se prijave za 15.000 do 25.000 dolara u okviru LOT-a 1 u cilju razvoja inovativne ideje, uz sufinansiranje od 10%. Najviše grantova predviđeno je baš u ovoj partiji (okvirno 25 od 30). Od grantista se očekuje da u periodu od 18 meseci imaju izrađen dokaz koncepta ili komercijalizaciju inovacije.

Mikro, mala i srednja preduzeća osnovana zaključno sa 31. decembrom 2019.  godine mogu da konkurišu za grantove od 25.000 do 50.000 dolara za projekte digitalne transformacije i/ili razvoja inovacija (LOT 2, sufinansiranje od 20%). Ukoliko uz inovacije planiraju nova radna mesta i izlazak na inostrano tržište, odobrava se iznos od 50.000 do 100.000 dolara (LOT 3, sufinansiranje od 30%). Od njih se očekuju implementacija i/ili komercijalizacija projekta i/ili digitalna transformacija, odnosno ostvaren ili uvećan izvoz.

Uslov za sve firme je da su u potpunosti privatno i većinski domaće vlasništvo. Nije dozvoljeno apliciranje s projektima u oblasti duvanske industrije, proizvodnje oružja i vojne opreme, proizvodnje i trgovine naftom i naftnim proizvodima, organizacije igara na sreću i pretežno trgovinske delatnosti.

Do sredine aprila održaće se info dani i u Čačku, Kruševcu, Novom Sadu i Beogradu. Zaintersovani kandidati mogu potražiti odgovore na najčešća pitanja na sajtu www.startech.org.rs, kao i putem kontakt centra na adresi info@startech.org.rs i broju 0800 000020.