PARLAMENTARNI I LOKALNI IZBORI – NA VIDOVDAN??

Parlamentarni izbori u Srbiji najverovatnije će biti održani 28. juna, nezvanično se saznaje, a tačan datum biće utvrđen nakon ukidanja vanrednog stanja.

 

Kako sada stvari stoje, najrealniji datum za održavanje parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji je 28. jun, na – Vidovdan.  Ova računica izvedena je pod pretpostavkom da Skupština u prvoj polovini maja ukine vanredno stanje i da u delu odluke naloži nastavak izbornog procesa privremeno obustavljenog 16. marta, zbog pandemije virusa korona. Republička izborna komisija bi zatim odredila datum za nastavak izborne trke, najverovatnije 19. maja. U igri za izlazak na birališta je i 21. jun, ali je on manje realan i podrazumevao bi da „trka za birače“ ponovo počne 12. maja.

 

Datum će biti dogovoren na sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa liderima stranaka koje ulaze u mandate, čim se ukine vanredno stanje. Obavestiću ih kada će biti stečeni uslovi. Predložiću da se dogovorimo da Republička izborna komisija sačeka dva ili pet dana od okončanja vanrednog stanja, pa tek onda da se krene u izborne radnje – najavio je Vučić.

 

Onoga trenutka kada bude sviran početak drugog poluvremena, kreće da teče još 41 dan kampanje, jer su stranke već potrošile 11, i to od 4. marta kada su raspisani izbori, pa do 16. marta kada je proces prekinut. Sada se sve nastavlja tamo gde je stalo. Da se izbori održavaju 26. aprila, kako je bilo planirano, kampanja bi trajala 52 dana.