ODRŽAN 11. POLJOPRIVREDNI SAJAM U KRUŠEVCU/video

Kruševac je 06. oktobra 2018. bio domaćin 11.Poljoprivrednog sajma. Organizator je Komisija za podsticanje razvoja poljoprivrede, Služba za poljoprivredu grada Kruševca i Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Kruševac.

 

Kruševački sajam još jednom je pokazao da sa razlogom nosi epitet najznačajnijeg agrobiznis događaja centralne Srbije. Učestvovalo je preko 100 izlagača sa teritorije Rasinskog upravnog okruga u oblasti proizvodnje stočne hrane, sredstava za prihranu, zaštitu bilja, semenske robe, baštenske opreme, alata, poljoprivredne mehanizacije, opreme, kao i osiguravajuće kuće i banke.

 

 

Predstavljene su Opštine u regionu, Udruženja iz oblasti agrara, škole, ustanove, zadruge, ali i poljoprivredna gazdinstva iz Kruševca, Brusa, Trstenika, Rekovca, Aleksandrovca..

 

Sajam je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević. „Osim najpoznatijeg, nacionalnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, Ministarstvo poljoprivrede podržava i regionalne, od kojih je kruševački jedan od najznačajnijih. Vaši poljoprivrednici, pre svega stočari se u velikom broju pojavljuju na Novosadskom sajmu i osvajaju vredne nagrade, što govori o tome da se ovoj grani posvećuje dužna pažnja“.

 

Prioritet Ministarstva u narednom periodu biće upravo obnova stočnog fonda, izvoz mesa i uvođenje visokokvalitetnih grla. Takođe, podsticaće se voćarstvo i vinogradarstvo, sa akcentom na prerađivačkim kapacitetima. Izdvajanja su za agrarni budžet sve veća, uz značajnu podršku lokalnih samouprava.

 

Na kraju uvodnog obraćanja, državni sekretar je pozvao sve učesnike Sajma da se aktivno odazivaju i učestvuju na konkursima Ministarstva poljoprivrede, ali i koriste lokalne podsticaje za razvoj i unapređenje svojih delatnosti.
O lokalnoj politici u oblasti poljoprivrede govorila je gradonačelnik Jasmina Palurović. “Grad Kruševac izdvaja znatna sredstva za pomoć registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima po Programu podrške, kroz kredite u svim oblastima. Daju se subvencije za nabavku poljoprivredne opreme i mehanizacije i podizanje zasada pod voćem, premije osiguranja useva, plodova,višegodišnjih zasada, veštačko osemenjavanje krava…U saradnji sa Ministarstvom realizuju se istraživačko – razvojni projekti i aktivnosti koji će uticati na poboljšanje kvaliteta seoskog života i sveukupni razvoj sela“.

 

Za šampionsko grlo Sajma proglašena je krava vlasnika Vladice Brkića iz Velikog Šiljegovca.

 

Tokom 11. Poljoprivrednog sajma održana je 18. Regionalna stočarska izložba i Izložba poljoprivrednih proizvoda i domaće radinosti, rukotvorina, ukrasnog bilja, meda, vina i rakije. U programu su učestvovali KUD „Kaonički izvori“ vokalni solista Sanja Maksimović i Kud „Gerasim Vujić“ iz Konjuha.

 

Izvor: krusevac.rs