OD POČETKA GODINE 188 ŽRTAVA SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U SRBIJI

 

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović je naveo da su jun, jul i avgust period u godini koji tradicionalno, nažalost, odnosi najviše žrtava u saobraćaju. „Dobro je što su preduzete određene mere, pre svega na Koridoru 10 kako bi se smanjila brzina i smanjio broj saobraćajnih nezgoda koje izazivaju pre svega vozači koji su u tranzitu, ali moramo da budemo svesni da zbog trenutka nepažnje može da se dogodi da stradamo mi, da strada cela naša porodica i da se sve greške u saobraćaju jako skupo plaćaju“, naglasio je Okanović.

Ukazao je da je 188 poginulih od početka godine manji broj za 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali da je svakako to veliki broj žrtava. „Država pokušava represijom da reši problem, represija kod nas daje rezulatate – ovih 10 odsto smanjenja jesu upravo rezultati represije“, tvrdi Okanović. Podsetio je vozače da je od petka, 1. juna, došlo do najnovijih izmena zakona gde su još dodatno pooštrene kazne za nasilničku vožnju. „Recimo onaj ko bude zatečen sa više od dva promila alkohola u krvi ne samo da će dobiti najmanje 30 dana zatvora, već će dobiti pored toga i novčanu kaznu od najmanje 120.000“, rekao je Okanović. Ističe da se osim represivnih mera moraju preduzeti i obrazovne mere.

Na pitanje koliko na broj saobraćajnih nesreća utiče kvalitet samih saobraćajnica, Okanović navodi da su promenama načina evidentiranja saobraćajnih nezgoda došli do podataka koji su mnogo više realni nego što je to nekada bilo – dakle put kao uticajni faktor se javlja u 16 odsto saobraćajnih nezgoda. „To je mnogo više nego pre zato što se promenila metodologija evidentiranja saobraćajnih nezgoda, dakle dobijamo polako onu realnu sliku, a to je da naše saobraćajnici ipak nisu toliko bezbedne“, naglasio je Okanović. Ipak dodaje da se sa druge strane promećuje se da se putari trude da saobraćajnice budu što bezbednije.

Okanović je ukazao da imamo veliki problem sa stradanjem dece u saobraćaju, kao i da je troje dece od početka godine stradalo. Smatra da se i sa motociklistima mora mnogo više raditi. „Nisu samo oni ti koji prave greške koje dovode do tragedija, koliko grešaka prave motociklisti toliko i ostali vozači, a ne možemo zanemariti ni faktor puta – jer dobar deo saobraćajnih nezgoda gde stradaju motociklisti je zbog toga što je put bio prljav i neravan“, kaže Okanović.

„U svakom slučaju mora se raditi na sva tri fronta, i sa motociklistima i sa ostalim učesnicima u saobraćaju, ali naravno i da putevi budu bezbedniji“, zaključio je Okanović.

Izvor: rts.rs