OD DANAS SE ODRŽAVAJU SAMO NEODLOŽNA SUĐENJA

Visoki savet sudstva odlučio je da će se od četvrtka pa do okončanja vanrednog stanja održavati samo suđenja koja ne trpe odlaganje. Pod tim se u prvom redu podrazumevaju suđenja u kojima je okrivljenima određen pritvor. Postupanje sudova se očekuje i u predmetima u kojima tužilaštvo bude tražilo određivnaje pritvora.

 

Pod predmetima u krivičnoj materiji koji takođe ne trpe odlaganje VS S podrazumeva i predmete protiv izvršilaca aktuelnih krivičnih dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, širenje zaraznih bolesti i nedozovljena trgovina.

 

Suđenja će se održavati i u predmetima protiv maloletnih učinilaca krivičnih dela, odnosno gde je oštećeni maloletnik u vezi krivičnim delima protiv polne slobode, zatim za nasilje u porodici, tamo gde postoji opasnost od zastarelosti, kao i za krivična dela izvršena za vreme vanrednog stanja I u vezi sa vandrednim stanjem.

 

U svim ostalim predmetim, počev od danas pa do okončanja vanrednog stanja glavni pretresi se odlažu, navodi se u odluci VS S u koju je Tanjug imao uvid.

 

Kada je u pitanju građanska materija suđenja će se održavati u predmetima u kojima treba da se odluči o privremenoj meri (određivanju, produženju ili ukidanju privremene mere) I u kojima se odlučuje o merama zaštite od nasilja u porodici. Suđenja će se držati u postupcima u kojima će se odlučitati o zabrani rasturanja štampe I širenja informacija u sredstvima javnog inforamisanja, zatim o zadržavanju u zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost u oblasti neuropsihijatrije, kao i u vezi sa izvršenjima izvršnih isprava u vezi sa prodočnim odnosima.

 

U svim ostalim predmetim, počev od danas do okončanja vanrednog stanja ročista se odlažu, ukazao je VS S. Ovom odlukom donetom u formi zaključka V S S je na zahtev advokatskih komora dao precizirao mere iz preporuka Ministarstva pravde za postupanje sudova koje su donete 17. marta.

 

Izvor: b92.net, tanjug