NESTAŠICA VAKCINA PROTIV SEZONSKOG GRIPA U KRUŠEVCU

Narednih meseci bi mogao da se javi povećan broj obolelih i od sezonskog gripa, što bi dovelo do zagušenja zdravstvenih ustanova, procenjuje struka i apeluje na sve da se vakcinišu protiv sezonskog gripa. Vakcinacija je u Srbiji počela 01. oktobra, a prve vakcine bile su namenjene onima koji podležu obaveznoj imunizaciji. Međutim, zadnjih dana je primetna nestašica ovih vakcina i u kruševačkom Domu zdravlja.

Da je interesovanje stanovnika Kruševca za vakcinaciju protiv sezonskog gripa veliko, najbolje govori činjenica da je posle dve nedelje od početka imunizacije došlo do nestašice ovih vakcina iako je na raspolaganju bilo skoro 6 ipo hiljada vakcina. Još 3000 doza vakcina protiv sezonskog gripa, kruševački Dom zdravlja očekuje sledeće nedelje.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa preporučuje se osobama sa hroničnim bolestima srca, pluća ili bubrega, dijabetičarima, osobama starijim od 65 godina, deci, osobama iz javnih službi. Virus sezonskog gripa svake godine napadne do 15% svetske populacije, vrlo lako i brzo se prenosi osobe na osobu, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada se više boravi u zatvorenom prostoru.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.