NEMA POSKUPLJENJA MESA DO KRAJA GODINE

Do kraja godine neće biti poskupljenja svinjetine, junetine i piletine. Potrošnja ovih namirnica, uprkos nedavnoj korekciji cena, ostala je na istom nivou.

 

Poskupljenje mesa poslednjih meseci predstavljalo je udar na kućni budžet, ali građani sada mogu da odahnu jer je cena za nijansu oslabila i više neće biti dramatičnih skokova do kraja godine, već blagih oscilicija u zavisnosti od ponude i potražnje. Bez obzira na sve, potrošnja ove namirnice nije značajno umanjena, a prodaja je očekivano niža zbog letnjeg perioda, ističu i u malim mesarama i u velikim trgovinskim lancima.

 

Trenutno se najviše prodaju svinjetina, junetina i piletina. U megamarketima promet je dobar, a i mnogi prodavci koji rade u okolini prestoničkih pijaca veoma su zadovoljni. Međutim, građani žale se i naglašavaju da je cena koju moraju da izdvoje za meso izuzetno visok. Uglavnom se snabdevaju u velikim trgovinskim lancima jer je jeftinije, iako je tamo, kako kažu, ova namirnica nešto lošijeg kvaliteta, ali nekima odgovara i kada je pred istekom roka zbog niže cene.

 

U Srbiji se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. godini u proseku po domaćinstvu pojelo 13,9 kilograma goveđeg, 45,4 svinjskog i 50 kilograma živinskog mesa.

 

Izvor: novosti.rs