NAGRAĐENI NAJBOLJI NA 52. TAKMIČENJU RECITATORA

U Kulturnom centru Kruševac uručene su nagrade najboljim recitatorima, učesnicima 52. Takmičenja recitatora grada Kruševca „Pesniče naroda mog“. Diplome i nagrade dodelila je direktorka Violeta Kaplarević.

Podsećanja radi, u Kulturnom centru Kruševac i ove je godine, u skladu sa propisanim merama protiv pandemije, po pedesetdrugi put, održano Tamičenje recitatora grada Kruševca „Pesniče naroda mog“. Pravo učestvovanja imali su učenici koji su osvojili jedno od prva tri mesta na školskim takmičenjima u kategorijama od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda osnovnih škola, i u kategoriji učenika srednjih i viših škola.

Kriterijumi po kojima je stručna komisija vrednovala recitatore, bili su jedinstveni za sve nivoe takmičenja i sva tri uzrasta. Vrednovani su izbor pesme koji je morao biti primeren uzrastu i polu recitatora, akcentuacija i dikcija, zatim ostvarivanje misaono-emotivnog sadržaja pesme i prirodnost, izražajnost i sugestivnost recitovanja.

Članovi žirija za stariji uzrast, Sanja Ivanović, profesor razredne nastave Dragana Šoškić, profesor srpskog jezika i književnosti u Mariboru (Slovenija) i Jovana Đorić, diplomirana glumica, ocenili su najbolje srednjoškolce. Prvo mesto pripalo je Aleksandru Gašiću, učeniku Medicinske škole, drugo mesto gimnazijalcu Pavlu Ivanoviću, a treće mesto otišlo je u ruke učenika SMŠ „Stevan Hristić“, Petru Brkiću.

Žiri za kategoriju mlađeg uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, (Lidija Užarević, urednik programa KCK i nastavnik škole govora i glume u KCK, Mirjana Gašić, profesor srpskog jezika i književnosti i Ema Petrović, diplomirana glumica), ocenio je da sledeći učesnici ponesu prva tri mesta. Prvo mesto pripalo je Aleksandru Petkoviću iz O.Š. „Branko Radičević“, drugo Dunji Lučić iz O.Š. „Despot Stefan“, dok je trećim mestom nagrađena Katarina Milenković iz O.Š. „Jovan Jovanović Zmaj“.

U kategoriji uzrasta od petog do osmog razreda, prvim mestom nagrađena je Lara Anđelković (7. razred) O.Š. “Sveti Sava”, drugim Tatjana Gašić (6 rezred) iz O.Š. „Jovan Popović“ i trećim Martin Tomić (8. razred) iz O.Š. “Sveti Sava”, po odluci žirija u sastavu Lidija Užarević, urednik programa KCK i nastavnik škole govora i glume u KCK, Gordana Stanisavljević, novinar Radio televizije Kruševac i diplomirana glumica Jelena Vukićević.