PUŽEVA NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU PREDSTAVE ZA DECU MARKU TORLAKOVIĆU

Marko Torlaković dobitnik je Puževe nagrade „Slobodanka Caca Aleksić“ za režiju predstave „Hrabra krojačica“ Kruševačkog pozorišta.

Pozorište Puž raspisuje, pet godina unazad, konkurs za nagradu „Slobodanka Caca Aleksić“ za najbolju režiju dečije predstave. Sva profesionalna pozorišta širom Srbije mogu konkurisati sa svojim predstavama za decu za nagradu koja nosi ime po rediteljki i suosnivaču Puža Slobodanki Caci Aleksić (1941-2019), a predlagači kandidata mogu biti pored pozorišta, umetničke ustanove, udruženja i pojedinci, odnosno dramski umetnici i teatrolozi.

U nastavku možete pročitati odluku i obrazloženje stručnog žirija.

O D L U K A
Žiri u sastavu Tatjana Peternek Aleksić, dramaturg, Ana Zdravković glumica i rediteljka i Jug Radivojević, reditelj, nakon odgledanih predstava prijavljenih na konkurs za nagrau „Slobodanka Caca Aleksić“ za najbolju režiju predstave za decu donosi sledeću odluku:

Nagrada „Slobodanka Caca Aleksić“ dodeljuje se reditelju Marku Torlakoviću za predstavu „Hrabra krojačica“ Kruševačkog pozorišta.

O B R A Z L O Ž E Nj E

Reditelj Marko Torlaković je u predstavi ,,Hrabra krojačica“po tekstu Jelene Paligorić Sinkević, pokazao talenat kompletnog autora spajajući znanja iz oblasti režije, ali i muzike i scenskog pokreta i pokazujući posebnu nadarenost za vizuelna rešenja.

Ekologiju kao temu predstave, upotpunio je društveno angažovanom akcijom u kojoj je animirao lokalnu zajednicu da prikupljanjem korišćene odeće učestvuju u izradi scenografije i tako doprineo da poruka o važnosti očuvanja prirode bude originalno pokazana kroz zajedničku akciju publike i autorskog tima.

Kroz rad sa mladim glumcima, reditelj je njihove talente za glumu, ali i pevanje i pokret, iskoristio kreirajući razigranu scensku postavku, koja kroz muzičke songove, ples, kao i duhovita rešenja, pokazuje maštovit i komunikativan rediteljski pristup prilagođen uzrastu kome je predstava namenjena.
Potrebno je posebno istaći sveukupni utisak studioznosti kojom je Marko Torlaković pristupio režiji ove predstave i tako pokazao stav o neprocenjivoj važnosti pozorišta za decu kakav je imala u svom rediteljskom pristupu i rediteljka čiju nagradu dobija.

Sve navedeno rezultiralo je osmišljenom celinom i jedinstvenom slikom sa jasnim rediteljskim potpisom na tragu stvaralaštva Slobodanke Cace Aleksić.