NACIONALNI DAN NAUKE U BIZNIS INKUBATORU

Rođendan Nikole Tesle, 10. jul, u Srbiji se obeležava kao Dan nauke. Tim povodom organizovane su različite manifestacije koje imaju za cilj približavanje nauke široj publici kao i upoznavanje sa Teslinim otkrićima koja su promenila svet.  Nacionalni dan nauke u subotu je obeležio i kruševački Biznis inkubator centar.

15-ak učenika O.Š. “Dragomir Marković” prisustvovalo je obeležavanju Dana nauke u Biznis inkubatoru.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu u Lici, kao četvrto dete od petoro dece Milutina, srpskog pravoslavnog sveštenika, i majke Georgine. Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112. Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima. Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja — tesla. Preminuo je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen.

U subotu uveče i u Americi je obeležen Dan Nikole Tesle, zbog čega su Nijagarini vodopadi bili osvetljeni bojama srpske zastave.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.