MUZIČKA MANIFESTACIJA „STANISLAV BINIČKI“ U JASICI

Šesnaesta po redu Muzička manifestacija „Stanislav Binički“ počinje u utorak, 24. jula, u 9 sati, likovnom kolonijom koja se održava u porti crkve Sv. Prokopije u Jasici, rodnom mestu znamenitog kompozitora, dirigenta i tvorca prve izvedene srpske opere.

 

Učešće je uzelo deset akademskih i amaterskih slikara koji će inspiraciju za ovogodišnju, petnaestu po redu, koloniju naći na obali Zapadne Morave, dvorištu osnovne škole i porti crkve, gde je Binički proveo prve tri godine života.

 

Na dan rođenja Stanislava Biničkog, 27. jula, odvijaće se centralni program Manifestacije. U dvorištu osnovne škole, koja nosi njegovo ime, biće otvorena izložba radova sa ovogodišnje likovne kolonije u 19 sati, a potom u 20 sati će uslediti polaganje cveća na spomen ploču Biničkog. U 20 sati i 30 minuta održaće se veče umetničke muzike. Nastupiće „Kamerna banda“ koju čine Marina Trajković Bidžovski, sopran, Anđela Bratić, flauta, Ljiljana Ranković, violina i Sanja Vukosavljević Milenić, klavir. „Kamerna banda“ izvešće dela savremenih srpskih kompozitora.

 

Organizatori Manifestacije su: Kulturni centar Kruševac, Mesna zajednica Jasika, OŠ „Stanislav Binički“ i KUD „Stanislav Binički“. Pokrovitelj Grad Kruševac.