MUHAMED ĐERLEK – „IZ MOG UGLA“

U Galeriji Bele sale KCK  otvorena je izložba karikatura pod nazivom “Iz mog ugla” prošlogodiišnjeg dobitnika nagrade „Zlatna kaciga“ za karikaturu Muhameda Đerleka iz Novog Pazara. Izložba će biti ostavljena do 18. februara. Karikaturista Muhamed Đerlek je Skoro četiri decenije je prisutan na likovnoj sceni. Učesnik mnogobrojnih kolektivnih izložbi na kojima se predstavljao publici u prethodnih dvadesetak godina. Maks je dobitnik najvećih priznanja za karikaturu kako na našim prostorima, tako i u svetu. U Kruševcu je prošle godine dobio nagradu Zlatna Kaciga.

 

Autor  za naziv Izložbe „Iz mog ugla” ima kratko i jasno objašnjenje: „Zašto „Iz mog ugla”? Zato što ne volim da mi bilo ko „servira” istinu. Želim da do nje dođem sam.” On dalje navodi u svom autorskom tekstu za ovu Izložbu, da je sam osmislio svoj ugao iz koga posmatra i tumači svet trudeći se da bude objektivan, da očisti svoj sud o viđenom i doživljenom, od emocija i svega onog što bi moglo da učini da njegov komentar (karikatura) obesmisli subjektivnost. Takođe je siguran, kako kaže, da je ono što radi, vredno i da koristi nekom. Autor  tako na svoj način promišlja o suštinskim odlikama ljudskog karaktera, o konstantnim ustaljenim odnosima i poput Robina Huda umesto mačem, karikaturom otkida osmeh od onih koji su od naroda oteli osmeh i taj osmeh vraća narodu“. I sve to čini – Iz svog ugla.

 

Izložbu čini 25 karikatura rađenih u kombinovanoj tehnici. Ljubitelji likovne umetnosti Izložbu karikatura Muhameda Đerleka koja je postavljena u galeriji Bele sale KCK, mogu pogledati do 18. februara 2019. godine.