„MEDIJI DA IZVEŠTAVAJU OPREZNO, ALI ISTINITO“

Ministarstvo kulture i informisanja svim novinarima i medijskim radnicima čestita Svetski dan slobode medija, koji se obeležava 3. maja, i poziva ih da više pažnje usmere na verodostojnost informacija, da se ponašaju odgovorno i profesionalno. „U ovom teškom vremenu kada nam koronavirus diktira tempo života, od ogromne je važnosti da svi mediji sa puno opreza i dodatnom odgovornošću nastave da izveštavaju, ne samo o aktuelnoj situaciji, već i o svim ostalim pojavama u društvu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

Novinarstvo je prvenstveno lojalno građanima, a novinari su obavezni da govore istinu i da stanovništvu pruže pouzdane i proverene informacije. Ministarstvo kulture i informisanja ističe da uvek i bespogovorno najoštrije osuđuje sve pretnje, vređanja, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika zbog činjenice da obavljaju svoj posao. Takođe, Ministarstvo odaje posebnu počast svim novinarima u Srbiji i svetu koji su žrtvovali i žrtvuju svoje živote, slobodu ili ličnu dobrobit tražeći istinu i pravdu.

 

U oblasti slobode govora i izražavanja Srbija u prethodnoj godini nije zabeležila napredak, već smo, naprotiv, svedočili brojnim kršenjima prava i ugrožavanja medijskih sloboda, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić. Pašalić je povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, poručio da nam ove godine, u vanrednom stanju i u vreme nezabeležene zdravstvene krize, predstoje novi, još teži izazovi u očuvanju slobode medija i profesionalnog novinarstva. On je u pisanoj izjavi naveo da godinama unazad ukazuje na razne pritiske kojima su novinari izloženi u svom poslu, počev od teškog materijalnog položaja i nepovoljnih radnih ugovora, do učestalih verbalnih i fizičkih napada, diskriminacije i diskreditovanja, pretnji i ugrožavanja njihove bezbednosti. Samo u poslednjih mesec i po dana, otkad traje vanredno stanje u državi, mediji su bili izloženi dodatnim pritiscima, ukazao je Pašalić. Dodao je da u vreme kada se novinari svakodnevno pozivaju da objektivno i pravovremeno izveštavaju u vezi sa koronavirusom, oni rade u posebno otežanim okolnostima, kao što su otežan pristup informacijama, izloženost vređanju, seksističkim i diskriminatornim napadima na društvenim mrežama, ali i u strahu od mogućih posledica za napisanu reč. 

 

Zaštitnik građana poziva sve aktere u javnom prostoru da omoguće nesmetan rad novinarima, bez diskriminacije i etiketiranja, bez govora mržnje i zastrašivanja i dodaje da je sloboda medija jedna od ključnih stubova svakog demokratskog društva, koje se ne sme se ugroziti, niti ograničavati. Bez regulisanog statusa i adekvatnih zarada nema slobodnog novinarstva i ova delatnost se, uz sve pohvale, ne može prepustiti entuzijastima, jer je isuviše ozbiljna i za građane značajna, naglasio je Pašalić. On je istakao da od nadležnih organa, kao i od celog društva, očekuje da poštuju zakon i slobodu medija, kao što očekuje da će svim medijima, kako onima sa nacionalnom pokrivenošću, tako i lokalnim, biti pođednako omogućen pristup informacijama koje su važne za pravovremeno i istinito informisanje građana o svim temama koji su od javnog značaja.

Izvor: rts.rs