MIHOLJSKO LETO 2018. – 50 DANA U GODINI NA PREKO +30°C

Pred nama je miholjsko leto, a u oktobru su moguće temperature čak do 28 stepeni Celzijusa, dugoročna je prognoza za jesen Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Sva je prilika da ćemo u lepom vremenu više uživati tokom jesenjih meseci, nego što smo mogli tokom kišnog i prilično varljivog juna i jula.

 

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, još je rano za precizne prognoze, ali na osnovu iskustava prethodnih godina, postalo je uobičajeno da u septembru i oktobru imamo niz toplih i sunčanih dana, bez padavina, te ih možemo očekivati i ove godine. “Druga polovina leta će svakako biti stabilnija od vremenskih uslova koje smo imali u junu i julu. Kao što vidite, avgust je već prilično stabilan i tako će i biti do kraja meseca, uz povremene pljuskove lokalnog karaktera”, kaže Đurić. Ipak, pozno leto je postalo „trend“ poslednjih nekoliko godina, pa se letnje vreme može očekivati i do polovine oktobra, kaže meteorolog. “Može da se dogodi da u nizu bude nekoliko dana sa temperaturama i iznad 25 stepeni, čak oko 27-28”, napominje Đurić.

 

Kako se navodi u sezonskoj prognozi RHMZ, koja se može videti na njihovom sajtu, prognozira se prosečno topao i prosečno suv septembar, a ista najava važi i za oktobar, uz napomenu da će tokom ovog meseca biti miholjsko leto. Srednje temperaturne vrednosti biće blago iznad višegodišnjih proseka, dok će suma padavina, kako se to stručno naziva, biti ispod proseka. Nakon toga sledi novembar tokom kog će i srednja mesečna temperatura i količina padavina biti u granicama višegodišnjeg proseka, navodi se u sezonskoj prognozi RHMZ.

 

Iako se čini da je leto tek počelo, jer su tokom juna i jula izuzetno topli dani bili retka pojava, a sunčano vreme smenjivalo se sa kišnim periodima, iz Klimatskog centra RHMZ-a kažu da leto, ipak, nije zakasnilo. U tom smislu, procenjuje se da će zbir na kraju leta iznositi više od 50 dana tokom kojih će subjektivni osećaj iznositi više od 30 stepeni.