MAJMUNSKE BOGINJE – VIRUS ZA KOJI NEMA VAKCINE

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije saopštilo je da je naložilo mere pojačanog nadzora na graničnim prelazima naše zemlje usled pojave prvih slučajeva takozvanih „majmunskih boginja“ u zemljama zapadne Evrope. Ministarstvo zdravlja formiralo je i posebnu Radnu grupu za praćenje i kontrolu ovog oboljenja.

 

Slučajevi obolevanja od „majmunskih boginja“, virusnog oboljenja za koje trenutno ne postoji vakcina, do sada su potvrđeni u Velikoj Britaniji. Virusom su zaraženi putnici koji su u ovu zemlju došli iz Nigerije.

 

„Majmunske boginje“ su retka virusna zoonotska bolest koja se javlja uglavnom u centralnoj i zapadnoj Africi. Virus na čoveka prenose različite životinjske vrste u Africi, konzumiranjem mesa ili kontaktom. Prenos sa čoveka na čoveka je redak, ali ne i nemoguć, usled bliskog kontakta sa kožnim lezijama zaražene osobe, ili velikih respiratornih kapljica tokom dužeg kontakta lice u lice.

 

Ministarstvo zdravlja, Instituti za javno zdravlje, Sanitarna inspekcija i druge zdravstvene ustanove i organi, sprovešće sve neophodne mere nadzora i prevencije u cilju sprečavanja pojave ovog oboljenja u našoj zemlji, navdeno je u saopštenju.

 

Izvor: novosti.rs