LETOVANJE U GRČKOJ POSLE BILO KOJE VAKCINE

Građani Srbije će ove godine moći na letovanje u Grčkoj uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom, uz negativan PCR test ili brzi test, a grčke granice će za naše turiste biti otvorene najverovatnije već sredinom aprila, iako sezona zvanično počinje 14. maja, rekli su danas u Beogradu ministri truzma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teoharis.

Haris Teodoharis, grčki ministar turizma i Tatjana Matić, srpski ministar turizma, danas su potpisali Memorandum o sertifikacija vakcinacije. Grčki ministar je na konferenciji za medije rekao da će njegova zemlja prihvatiti sve vakcine, uključujući i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćene na nivou EU. Nakon sastanka saopšteno je da će građani Srbije u Grčku moći već sredinom aprila, odnosno da očekuju otvaranje granica tada. Takođe, građani Srbije moći će u tu zemlju da uđu i preko Makedonije i Bugarske. „Da bi se turistička industrija normanizovala potpisali smo zajednički „Izjavu“ koja je pečat naših dveju zemalja. Moramo da obezbedimo sve uslove za putovanje. Srbija je zabeležila bolji napredak imunizacije od naše zemlje, a nadam se da će tako biti i kod nas“, priznao je Teoharis.

Kada je reč o deci, Teoharis je kazao da za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, dok je za stariju od 10 godina potreban negativan test.

Direktor asocijacije JUTA, Aleksandar Seničić rekao je prethodno da je jedan od prioriteta da se ulazak omogući svima koji su se vakcinisali, bez obzira na poreklo cepiva, ali i onima koji se nisu vakcinisali. „Veoma je značajno da građani koji se nisu vakcinisali imaju izbor i da Grčka priznaje PCR ili antigenski, ali i test na antitela, što bi ljudima omogućilo da na jeftiniji način putuju“, objašnjava Seničić.

Jedna od tema današnjeg sastanka ministara turizma Grčke i Srbije bila su i prošlogodišnja uplaćena, a nerealizovana, letovanja srpskih državljana u Grčkoj.