KRUŠEVAC – GRAD UZOR PO INVESTICIJAMA U EKOLOŠKE PROJEKTE

Kruševac postaje grad uzor po nivou investicija u ekološke projekte, jedan je od zaključaka jučerašnjeg sastanka u Gradskoj upravi Kruševac rukovodstva grada, predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i delegacije nemačke razvojne banke KfW.

Ekološki razvoj, odnosno, koncept „zelenog grada“, iskustva sa projekta izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kvalitet saradnje sa KfW – om, kao i situacija sa upravljanjem otpadom i budući projekat izgradnje regionalne deponije u Kruševcu bile su teme sastanka u Gradskoj upravi. Učesnici sastanka zatim su obišli Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u koje je uloženo više od 25 miliona evra, a koji je realizovan upravo zahvaljujući saradnji sa KfW i resornim ministarstvom. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu pored najsavremenije tehnologije za preradu otpadnih voda, ima i liniju za solarno sušenje mulja koja umesto konvencionalnih oblika energije koristi obnovljivu solarnu energiju. Kruševac će i u narednom periodu biti u fokusu investicija Vlade Srbije, dodao je Ministar.

Očekuje se da do kraja godine bude završeno i prvih 17km Moravskog koridora čime će Kruševac na najkvalitetniji način biti povezan sa Koridorom 10, Centralnom Srbijom, ali i Evropom.