KOLIKO VREME UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJE?

 

 

Vremenskim promenama, a posebno kada su nagle, većina osoba nije u stanju da se prilagodi. Metereopatije nisu pošteđeni ni zdravi ni mladi, a posebno je izražena kod hroničnih bolesnika i onih pod stresom. Stanje napetosti ne dozvoljava da se organizam prilagodi novonastalim promenama, već reaguje tako što naglo skače krvni pritisak, dolazi do pojave nesanice, glavobolje, preznojavanja, dekoncentracije i niza drugih simptoma, koji otežavaju normalno funkcionisanje.

 

Od metereopatije pati čak 85 odsto zdravih ljudi, a ovaj trend je u porastu, ističu stručnjaci. Na vremenske promene najosetljivije su žene, tinejdžeri do 15 godina i stariji od 45. Kada je reč o visokim temperaturama, ugrožena su i mala deca, naročito ona do dve godine, jer nemaju razvijen termoregulacioni sistem. Ljudskom organizmu potrebno je dva do tri dana da se stabilizuje i prilagodi vremenskim uslovima. U prvih 12 časova promene vremena, organizam je najosetljiviji, što posebno osećaju hronični srčani bolesnici i astmatičari, ali i psihički labilne osobe. Kod osetljivijih nekada može da dođe i do šloga, srčanog udara, pa i naprasne smrti.

 

Vremenske promene, a pre svega nagli skok temperature, teško podnose psihički nestabilne osobe i neurotičari. Prvi čak i pored uobičajene terapije mogu da budu agresivni, dok neurotičari gube moć koncentracije i skloni su konfliktu. Svađaju se sa kolegama na poslu, ali i u privatnom okruženju.

 

Glavni krivac za neprilagođavanje ambijentalnim promenama je hipofiza, koja, pod uticajem vremenskih previranja, pojačava lučenje određenog hormona odgovornog za pojavu nemira i razdražljivosti. Istovremeno, smanjuje se proizvodnja endorfina, prirodnog analgetika, zahvaljujući kojem se snižava prag bola. U takvom stanju, metereopate osećaju glavobolju, bolove u kostima i mišićima.

 

Jedini lek u takvoj situaciji su, ukoliko nema specifične terapije, analgetici i čajevi od kamilice, lipe, lincure ili gloga, koji smiruju napetost. Ako znaju za podložnost uticaju vremenskih promena metereopate treba da se suzdrže od uzimanja alkohola, jakih sireva i čokolade, jer oni pojačavaju razdražljivost.

 

Biometeorološka prognoza za ponedeljak, 9. jul 2018:

 

Očekivana biometeorološka situacija može nepovoljno uticati na hronično obolele osobe. Opreznost se savetuje osobama sa oboljenjima respiratornog sistema, srčanim i nervno labilnim bolesnicima. Reumatski bolovi, glavobolja i neraspoloženje su moguće meteoropatske reakcije.