KOJI PACIJENTI SE UPUĆUJU U COVID BOLNICU??

U kruševačkoj Hali sportova, koja je adaptirana u Covid prihvatni centar, biće smešteni pacijenti sa blagom kliničkom slikom a ima ukupno 130 ležajeva, trpezariju i dnevni boravak, prostoriju za prijem pacijenata, prostoriju za doktore i medicinske sestre, prostoriju za preglede i sanitarni mokri čvor. Kompletan prostor u objektu i oko objekta pokriven je sigurnosnim kamerama, opremljena je soba sa video-nadzorom. Puštena je u rad Wi-Fi mreža, a postavljen je i tv prijemnik u trpezariji. Dr Savko Marković, zamenik direktora Opšte bolnice i direktor ove terenske bolnice dr Saša Zajić su se zahvalili na konsultacijama koje su imali sa ruskim ekspertima i na poseti kineske delegacije i iskustvima koja su preneli.

 

Delegacija kineskih eksperata na čelu sa dr Lin Bing Lijangom je dala visoku ocenu za opremljenost ove terenske bolnice- medicinska oprema i osoblje, raspored prostorija, podela po zonama- od čiste do tampon zone, vođenje računa o potrebi pacijenata. Naglasili su da se otvaranjem terenskih bolnica smanjuje pritisak na ostale zdravstvene ustanove čiji su kapaciteti popunjeni i da se u njima mogu smestiti lakši pacijenti, koji su do sada bili u kućnoj izolaciji i nisu poštovali mere izolacije. Rekli su da su izvršene odlične pripreme i da je ovaj prostor spreman za prijem pacijenata.

 

 

U izjavi za medije Pukovnik Rade Rnjaković, komandant Komande za razvoj Rasinske brigade i Garnizona Kruševac je pomenuo značajno učešće vojske u organizovanju ovog prostora po najboljim standardima. Pripadnici Vojske Srbije – roda ABHO svojim vozilima vrše dezinfekciju gradskih ulica, dezinfikovali su krug Opšte bolnice Kruševac i prilazne ulice, a počeli su dezinfekciju i po selima . Takođe, vojska učestvuje u obezbeđivanju bolnica, socijalnih ustanova i dopremanju sredstava za dezinfekciju.