KOJE MERE ĆE BITI PREDSTAVLJENE U UTORAK??

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će mere Vlade Srbije namenjene lakšem prolasku srpske ekonomije kroz epidemiju virusa covid19 i vanredno stanje koje je tbog toga i proglašeno u Srbiji, predlog mera će ioak biti predstavljen u utorak 31. marta 2020. godine.

 

Kako saznaje Nova ekonomija, među tim merama, koje bi trebalo da budu objavljene u utorak, biće odlaganje plaćanja poreza, direktna pomoć privatnom sektoru i finansijska pomoć preko Fonda za razvoj, kao i mere za podsticanje domaće tražnje.

 

Plan je da se odloži plaćanje poreza na zarade i doprinosa za privatni sektor, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021. godine. Takođe, trebalo bi da bude odloženo plaćanja akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu 2020. godine, kao i plaćanja poreza na imovinu u periodu april-jun za pravna lica i preduzetnike.

 

Kad je reč o direktnoj pomoći privatnom sektoru može se očekivati, kako piše Nova ekonomija, da preduzetnici-paušalci koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro i mala preduzeća, dobiju pomoć u visini minimalca za vreme trajanja vanrednog stanja. Velika i srednja preduzeća kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada trebalo da dobiju pomoći u visini 50 odsto neto minimalne zarade za vreme trajanja vanrednog stanja. Preko Fonda za razvoj očekuje se program finansijske podrške firmama za obrtna sredstva, finaniranje obaveza prema državi i finansiranje plata onih koji su zaposleni preko Fonda. Preko Fonda bi bile obzbeđene i garancije bankama za nove kredite namenjene sektoru malih i srednjih preduzeća za obezbeđenje likvidnosti. „Ove mere podrazumevaju i moratorijum na isplatu dividendi osim za javna preduzeća“, navela je Nova ekonomija i dodala da je potrebno doneti i set mera za podsticanje domaće tražnje.

 

Izvor: beta